ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Φτωχό» ναι στον Ερντογάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Το «ναι» κέρδισε στο τουρκικό δημοψήφισμα, ωστόσο πρόκειται για μια πύρρειο νίκη του Ερντογάν, που έχασε τις μεγάλες πόλεις και διατήρησε δυνάμεις κυρίως στην φτωχότερη ενδοχώρα. Το 51,34% υπέρ του evet αποτελεί ποσοστό χαμηλότερο των προεδρικών προσδοκιών, αν και ο ίδιος το «βλέπει» καθαρό. Ανακαταμέτρηση ψήφων ζητά η αντιπολίτευση, που καταγγέλλει νοθεία.

Η καταμέτρηση των ψήφων του τουρκικού δημοψηφίσματος, που κρίνει τη μορφή που θα έχει στο μέλλον η Τουρκική Δημοκρατία, εξελίχθηκε σε θρίλερ. Το «ναι» είχε προβάδισμα εξ αρχής, αλλά με σημαντική πτωτική τάση όσο περνούσε η ώρα, όσο δηλαδή ενσωματώνονταν στο αποτέλεσμα μεγαλύτερα εκλογικά τμήματα.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, το «ναι» προηγείται με 51,34%. Σε αντίστοιχα ποσοστά μπροστά το «όχι» σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα. Στο 86% το ποσοστό συμμετοχής.
Τα ποσοστά αυτά είναι ημιεπίσημα και μεταδόθηκαν από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο anadolu και όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η μόνη επίσημη ανακοίνωση από την Επιτροπή Εκλογών το βράδυ της Κυριακής ήταν ότι το «ναι» νίκησε με διαφορά 1,25 εκατ. ψήφους και πως απομένει να καταμετρηθούν 600.000 ψηφοδέλτια.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν σε 11 έως 12 ημέρες.
Ακόμη, η Επιτροπή Εκλογών υποστήριξε την απόφασή της να προσμετρηθούν στα έγκυρα και ψηφοδέλτια που δεν είχαν σφραγιστεί, λέγοντας ότι δέχθηκε «πολλά παράπονα». Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που έθεσε θέμα νομιμότητας.
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο anadolu, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, το «ναι» προηγείται με 51,34%. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο, στην Κωνσταντινούπολη, με καταμετρημένο το 88% των ψήφων το ποσοστό του «όχι» βρίσκεται οριακά πάνω από το 50%.
Σύμφωνα με το cnn turk, στην Αγκυρα με καταμετρημένο το 99,6% των ψήφων, το «όχι» προηγείται με 51%. Το cnn turk δίνει και την Κωνσταντινούπολη «κόκκινη», δηλαδή ότι το «όχι» προηγείται, με ποσοστό 51,2% σε καταμετρημένο 99,7% ψήφων.
Παρά το διχασμό που καταδεικνύει το αποτέλεσμα, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «καθαρό αποτέλεσμα», σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, καθώς και με τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να τους δώσει συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τις προεδρικές πηγές, ο Ερντογάν είπε στον πρωθυπουργό ότι είναι ευγνώμων στο έθνος που έδειξε τη θέλησή του στις κάλπες.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ο πρώτος που σχολίασε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι το «ναι» δεν είναι τόσο ψηλά όσο αναμενόταν, αλλά «σε κάθε περίπτωση είναι μπροστά».
Ωστόσο, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνιστά ένα «αδιαμφισβήτητα επιτυχημένο επίτευγμα». Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα.

Το θρίλερ της καταμέτρησης

Αν και αρχικά το ποσοστό υπέρ του «ναι» εμφανιζόταν πολύ υψηλό, στη συνέχεια, με την ενσωμάτωση όλο και περισσότερων εκλογικών τμημάτων, η τάση ήταν σαφώς πτωτική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το anadolu, στο 90% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, το «ναι» ήταν μπροστά με 52,8%. Στο 75% των ψήφων, το «ναι» ήταν μπροστά με 54,6%. Νωρίτερα, είχε μεταδώσει ότι στο 50% των ψήφων, το «ναι» προηγείται με 57%, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε το NTV έδειχναν ότι με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, το «ναι» συγκέντρωνε ποσοστό 63%.
Ευρωπαίοι παρατηρητές των εκλογών έδιναν 61,8% στο «ναι», στο 30% των ψήφων. Ωστόσο, οι ίδιοι ευρωπαίοι παρατηρητές δεν δίστασαν στη συνέχεια να εκτιμήσουν ότι η πτωτική τάση του «ναι», ενδεχομένως φέρει και την ανατροπή στο τελικό αποτέλεσμα, με το «όχι» να επικρατεί τελικά με 51,1%.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλες πόλεις της χώρας δεν στήριξαν τις προεδρικές φιλοδοξίες.
Σύμφωνα με το cnn turk, στην Αγκυρα με καταμετρημένο το 99,6% των ψήφων, το «όχι» προηγείται με 51%. Στην Κωνσταντινούπολη, το «όχι» προηγείται, με ποσοστό 51,2% σε καταμετρημένο 99,7% ψήφων. Στη Σμύρνη, στο 99% των καταμετρημένων ψήφων το «όχι» βρίσκεται μπροστά με το υψηλό ποσοστό του 68,8%. Μπροστά το «όχι» σε Ντιγιάρμπακιρ και Αδανα.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 86% συμμετοχή στο δημοψήφισμα, κάτι που αναλυτές θεωρούν ότι δεν είναι υπέρ του Ερντογάν.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας καταμέτρησης, η Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε ότι θα καταμετρηθούν κανονικά και τα ψηφοδέλτια που βρίσκονται σε φακέλους χωρίς την επίσημη σφραγίδα. Η απόφαση προκαλεί προβληματισμό, για το ενδεχόμενο νοθείας.
Ήδη, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αντέδρασε στην απόφαση της Επιτροπής Εκλογών, σημειώνοντας ότι θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας».
«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε, καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι κάλπες του τουρκικού δημοψηφίσματος έκλεισαν στις 17:00. Στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, οι κάλπες του δημοψηφίσματος έκλεισαν μία ώρα νωρίτερα, στις 16:00, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Σε κάποια εκλογικά τμήματα που υπήρχε ακόμη κόσμος, η διαδικασία συνεχίστηκε και μετά τις 17:00, έως ότου ψηφίσουν και εκείνοι που περίμεναν στην ουρά.
Ηλένα Κρητικού

Newsroom ΔΟΛ