Τρία από τα πιο ιστορικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης και το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα» διοργανώνουν από κοινού συναυλία κλασικής μουσικής με την Ορχήστρα Εγχόρδων Pro Musica και τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες Γιώργο Κωνσταντινίδη (Διεύθυνση Ορχήστρας) και Etsuko Hirose (πιάνο).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Mozart και Dvorak.
Το καλλιτεχνικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί στηνΑίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τηΔευτέρα 29 Μαΐου 2017 και ώρα 9 μ.μ.
Γενική είσοδος : 10 ευρώ.
H προπώληση ξεκίνησε από τα γραφεία των σωματείων και το βιβλιοπωλείο IANOS (Aριστοτέλους 7).Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν υπέρ της ενίσχυσης της φιλάνθρωπης δράσης των 3 σωματείων.
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες
Η Ορχήστρα Pro Musica δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992 με πρωτοβουλία του βιολιστή Ευάγγελου Παπαδημήτρη προκειμένου να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στο χώρο της μουσικής δωματίου και να δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας. Τα ιδρυτικά μέλη της ήταν νέοι μουσικοί οι οποίοι γνωρίζονταν μεταξύ τους από την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κοινό χαρακτηριστικό των μελών της ορχήστρας ήταν η αγάπη τους για την μουσική δωματίου. Σήμερα είναι όλοι τους επαγγελματίες μουσικοί της Κ.Ο.Θ. και της Σ.Ο.Δ.Θ. Πρόσφατα η ορχήστρα έχει ανανεωθείμε νέους ταλαντούχους μουσικούς, τελειόφοιτους και απόφοιτους ωδείων και πανεπιστημιακών σχολών της Θεσσαλονίκης, που τους ενώνει το πάθος για την μουσική δωματίου και την ορχηστρική πράξη. Μόνιμος μαέστρος της ορχήστρας είναι ο Δημοσθένης Φωτιάδης και καλλιτεχνικός διευθυντής ο Ευάγγελος Παπαδημήτρης.
Η πιανίστα Etsuko Hirose γεννήθηκε στη Νagoya τηςΙαπωνίας και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στηνηλικία των τριών. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στηνEcoleNormaledeMusiqueστοΠαρίσιστηντάξητηςGermaineMounier, έγινεδεκτήστοConservatoireNationalSuperieurdeMusiqueetdeDanseτωνΠαρισίωνστηντάξητωνBrunoRiguttoandNicholasAngelichλαμβάνοντας το δίπλωμά της με “Premier Prix”.Ολοκλήρωσε την πιανιστική της εκπαίδευση με τουςMarie-FrancoiseBucquet, JorgeChamineκαιAlfredBrendel.
Διακρίθηκε σε σπουδαίους Διεθνείς Μουσικούς Διαγωνισμούς ανάμεσα στουςοποίους ο Διαγωνισμός Frederic Chopin για νέους πιανίστες στη Μόσχα, οΔιαγωνισμός G. B. Viotti στηνΙταλία και ο Διαγωνισμός ARD στο Μόναχο. Το1999 κέρδισε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Martha Argerich, γεγονός πουαπογείωσε την διεθνή της καριέρα.
Έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών παγκοσμίως ανάμεσαστις οποίες οι Herkulessaal στο Μόναχο, το Kennedy Center στη Ουάσιγκτον,το Teatro Colon στο Μπουένος Αίρες και το Suntory Hall στο Tokyo.Έχεισυμπράξειμεσπουδαίεςορχήστρεςόπωςοι the SymphonieorchesterdesBayerischenRundfunks, OrquestaSinfonicaNacionalArgentina, OrpheusChamber Orchestra, Orchestra Nazionaledella RAI Torino, MoscowPhilharmonic Orchestra, Polish Chamber Orchestra, NHK Symphony Orchestra,Tokyo Philharmonic Orchestra and Ural Philharmonic Orchestra, υπότηνδιεύθυνσηδιακεκριμένωνμαέστρωνόπωςοι Charles Dutoit, Marcello Viotti,Pedro I. Calderon, Dmitri Liss, FaycalKaroui.
Οι ερμηνείες της συχνά μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα Arte, France3, FranceMusique, RadioClassique, και το NHK.
Λίγα λόγια για την δράση των Σωματείων
Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης
Το έργο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης από την ίδρυση της, το 1871, έως τις ημέρες μας, είναι ποικιλόμορφο, κοινωνικό, φιλανθρωπικό αλλά και εθνικό. Με την ίδρυσή της, λειτουργεί εμφανώς, ως μοχλός στήριξης των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας και αφανώς, ως μηχανισμός προώθησης των εθνικών δικαίων. Σημαντική η συμβολή της στη διατήρηση της συνοχής της ελληνικής κοινότητας, τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και η συμμετοχή της στον Μακεδονικό Αγώνα και στις προσπάθειες για την απελευθέρωση της Πόλης. Σήμερα, συνεχίζει με ιστορική συνέπεια, με σεβασμό προς τον άνθρωπο και με οδηγόνημα τον λόγο του Νικηφόρου Βρεττάκου, στην «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη»: “Ο πλησιέστερος δρόμος προς το Θεό περνάει μέσα από τον άλλον άνθρωπο”.
Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης
Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1873 και είναι το πιο παλιό γυναικείο φιλανθρωπικό σωματείο της Θεσσαλονίκης, Η μεγάλη φιλανθρωπική, κοινωνική και πολιτιστική δράση του αναγνωρίζεται από την πολιτεία και την κοινωνία της πόλης. Το φιλάνθρωπο έργο της Αδελφότητος είναι: η παροχή συσσιτίου καθημερινά σε 120 και πλέον άπορα, άρρωστα, ηλικιωμένα και άστεγα άτομα, ενώ 28 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες βρίσκουν στέγη και τροφή στο οικοτροφείο της Φιλοπτώχου. Διανέμονται ρούχα και παπούτσια που προσφέρουν οι Θεσσαλονικείς και παρέχεται συνδρομή με διαφόρους τρόπους σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη στις σημερινές δύσκολες ημέρες. Στην πραγματοποίηση αυτών των στόχων, βοηθούν τα μέλη του σωματείου και συμπολίτες ευαισθητοποιημένοι στον εθελοντισμό και στην αλληλεγγύη .
Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα»
Το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η ΜΕΛΙΣΣΑ», ΝΠΙΔ, λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1921 ως φορέας προστασίας ανηλίκων. Η ΜΕΛΙΣΣΑ συστήθηκε αρχικά ως σωματείο κυριών της Θεσσαλονίκης για την σίτιση και περίθαλψη ορφανώντων πολέμων, τα οποία κατέκλεισαν την πόλη την Δεκαετία του ΄20. Το 1973το σωματείο υποχρεώθηκε να συστήσει Ίδρυμα για το σκοπό της παιδικής προστασίας κοριτσιών με κλειστό σύστημα φροντίδας (στέγαση, διατροφή, εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση), το οποίο εξακολουθεί να στηρίζει, με την αναζήτηση πόρων για τους σκοπούς αυτούς. Το Ίδρυμα έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 28 κοριτσιών ηλικίας 4 έως 18 ετών, τα οποία συνήθως παραπέμπονται από το Δικαστήριο, Εισαγγελικούς λειτουργούς ή τις Κοινωνικές Υπηρεσίες προκειμένου να προστατευθούν από ενέργειες κακοποίησης, εγκατάλειψης και παραμέλησης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.