ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση στη Δικαιοσύνη, αφού Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι κατηγόρησαν εκ νέου την κυβέρνηση για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της, με αφορμή τις παραιτήσεις των δύο δικαστών από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε πως εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση επανειλημμένα έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, «για τις σοβαρές δυσλειτουργίες, τις περίεργες μεθοδεύσεις και τις απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτήν».

Κατά τον κ. Κουμουτσάκο, οι σημερινές παραιτήσεις ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις έντονες αυτές ανησυχίες. Όπως ανέφερε, «είναι θέμα δημοκρατικής ευθύνης και καθήκοντος για το κόμμα να μην επιτρέψει οποιασδήποτε μορφής υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

«Η Δικαιοσύνη είναι θεσμός της Δημοκρατίας και όχι αντικείμενο χειραγώγησης από τον Πρωθυπουργό και τους εντεταλμένους υπουργούς και άλλους “παράγοντες” της κυβέρνησης», παρατήρησε με τη σειρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Κάλεσε επίσης τους δικαστές να προστατεύσουν το κύρος και τον ρόλο τους μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, καθώς «η επιβεβαίωση, μέσω των καταγγελιών τους, ότι η ματαίωση της Διάσκεψης του ΣτΕ  για την αδειοδότηση των καναλιών, αποτελεί μορφή “αρνησιδικίας” αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Δικαιοσύνη».

Για ηχηρές παραιτήσεις που αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει γίνει θεσμικά επικίνδυνη έκανε λόγο το Ποτάμι.

«Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να σταματήσουν τις πιέσεις και πρέπει να καταλάβουν ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι και δεν θα γίνει παράρτημα της εξουσίας τους», συμπλήρωσε.

Μαξίμου: Προφανές το ποιος επιχειρεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη

Το Μαξίμου με τη σειρά του περάσε στην αντεπίθεση, βάζοντας στο κάδρο μόνο τη Ν.Δ. και σχολιάζοντας ότι «το ποιος επιχειρεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη είναι προφανές».

Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού παρατήρησε ότι η «ακαριαία αντίδραση» της Νέας Δημοκρατίας για τις παραιτήσεις, αλλά και «τα όσα ανέφερε εχθές στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, καθιστούν σαφές, ακόμα και στον πλέον ανυποψίαστο πολίτη, το ποιος προσπαθεί, με κάθε μέσον και τρόπο, να επηρεάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».