ΕΙΔΗΣΕΙΣ
prosfygs

Υπό τεράστια πίεση η ΕΕ μετά τις καταγγελίες για τη μεταχείριση προσφύγων στην Τουρκία

Υπό τεράστια πίεση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, μετά την έκθεση-κόλαφο της Διεθνούς Αμνηστίας όπου καταγγέλλεται ότι η Τουρκία στέλνει Σύρους πρόσφυγες πίσω στην εμπόλεμη χώρα τους.

Κατά την τακτική ενημέρωση στις Βρυξέλλες, μετά από εξαντλητικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκπρόσωποι της Κομισιόν είπαν ότι η Ευρώπη λαμβάνει υπόψη της «πολύ σοβαρά» όλες τις καταγγελίες και έχει θέσει τα εν λόγω ζητήματα στην Άγκυρα.

Ωστόσο, δεν έδωσαν οποιοδήποτε στίγμα ότι η Ευρώπη προτίθεται να αναβάλει την έναρξη των επαναπροωθήσεων – που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν τη Δευτέρα – και διευκρίνισαν ότι η Ε.Ε. δεν γνωρίζει ακόμα αν οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας αληθεύουν.

Οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι κανένα πρόσωπο που χρίζει διεθνούς προστασίας δεν πρόκειται να επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του και εάν δεν ωφελείται από την επαναπροώθηση. Επαναβεβαίωσαν ότι όλα τα αιτήματα για άσυλο θα εξετάζονται ατομικά και προσεκτικά.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν υπενθύμισαν ακόμα ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο νομικό της πλαίσιο ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Άγκυρα δεν παρέχει επαρκή νομική προστασία για πρόσφυγες, ειδικά τους μη Σύρους, προκειμένου να θεωρηθεί ασφαλής χώρα για επαναπροωθήσεις.

Οι βαρύτατες καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας έρχονται να προστεθούν στις ενστάσεις που έχει εκφράσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία έχει καταγγείλει τα κλειστά κέντρα κράτησης στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής ωστόσο υπερασπίστηκαν και πάλι τη συμφωνία, τονίζοντας ότι η Ύπατη Αρμοστεία εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές Αρχές για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε., ενώ αντίθετα ποτέ δεν είχε ρόλο στις επαναπροωθήσεις.