Οκτώ ημέρες μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τα μέλη της διαρκούς κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «το όλο πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό. Το έχω πει. Αλλά τουλάχιστον δεν αυξάνεται η λιτότητα». Παράλληλα, ανέφερε ότι το τελικό πακέτο της συμφωνίας χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: μέτρα-αντίμετρα, συλλογικές διαπραγματεύσεις και δάνειο για ανάσχεση ανεργίας.
Σε αντίθεση με όσα υποστήριξε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στο πρόσφατο Eurogroup δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία, καθώς «δεν υπήρξε κάτι για να συμφωνήσουμε», αλλά πως όλες οι πλευρές του τραπεζιού άναψαν το πράσινο φως για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, έως ότου, στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, να διαπιστωθεί εάν υπάρχει «προσωρινή συμφωνία».
Ειδικότερα για την διαδικασία είπε: «Θα καθίσουν οι θεσμοί για περίπου επτά-δέκα μέρες και στόχος είναι, στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, να κλείσει το SLA και η συζήτηση των μέτρων-αντίμετρων. Να πει τότε ο Ντάισεμπλουμ ότι προσωρινά συμφωνούμε σε αυτή την συμφωνία. Όπως έχει πει ο Νταισεμπλουμ και το ΔΝΤ και εμείς, τίποτα δεν θα έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα. Κανείς δεν θέλει να δώσει κάτι, αν δεν ξέρει το όλο πακέτο και πόσο αναπτυξιακό είναι, πόσο υφεσιακό και πόσο δύσκολο».
«Φτάσαμε -όχι χρονικά, αλλά ως διαδικασία- εκεί που θέλαμε. Δηλαδή, όλα θα συμφωνηθούν ως πακέτο. Και όλα τα κόμματα θα πούμε στο τέλος αν μας αρέσει το όλο πακέτο» συνέχισε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Θα κλείσει πρώτα ο SLA τα μέτρα-αντίμετρα και προσωρινά θα πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με αυτά, αρκεί να δούμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η συζήτηση Μέρκελ – Λαγκάρντ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια για μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Θα δούμε αν θα δοθεί καλή εικόνα για την Ελλάδα στους επενδυτές. Άρα, μπορεί να κλείσει όλο το πακέτο να ξέρουμε όλα τα στοιχεία. Να ξέρουμε το SLA και ποια η δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018. Ο Ντάισεμπλουμ δεν ζήτησε την πολιτική έγκριση της συμφωνίας από τα κράτη, γιατί δεν υπάρχει ακόμα. Αυτό που ζήτησε από το Eurogroup είναι η συμφωνία για την διαδικασία. Δεν ξέρω που θα είναι η τελική συμφωνία για όλα τα κομμάτια (ενεργειακό, δημοσιονομική πορεία μετά το 2018, αντίμετρα, μεσοπρόθεσμα για χρεος). Χρειάζεται ηρεμία, δεν μπορώ να πω ποια είναι η διαπραγματευτική μου θέση και τι θα μπει και τι θα βγει. Όμως, τέτοια ενημέρωση που δίνω εγώ, πριν τον ερχομό των θεσμών δεν υπήρχε επί Στουρνάρα».
Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν σχετικά την ελληνική κυβέρνηση.
«Το ΔΝΤ έλεγε πριν δύο μήνες ότι έπρεπε να πάρουμε 2% του ΑΕΠ καθαρά νέα μέτρα. Εσείς δηλαδή θα το κλείνατε τον Δεκέμβριο με 2% νέα υφεσιακά μέτρα; Δεν ακούσατε τον Ντάισεμπλουμ, που είπε ότι από την λιτότητα πάμε σε διαθρωτικές αλλαγές;» σημείωσε μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας την απάντηση του κ. Πιερ Μοσκοβισί περι «net», όταν ρωτήθηκε γιατί η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα.
«Τώρα αλλάξατε τροπάριο» συνέχισε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, για να εξηγήσει: «Λέτε ότι τα κακά μέτρα είναι σίγουρα, ενώ τα καλά όχι. Πού το ακούσατε; Το μόνο που ισχύει είναι ότι, αν δεν πάμε καλά, θα πάρουμε νέα μέτρα. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους -ακόμα και για χώρες που δεν είναι σε Μνημόνιο. Μπορεί να γίνει για παράδειγμα στη Γαλλία. Από πού προκύπτει ότι εμείς φταίμε για την καθυστέρηση; Όλος ο άλλος κόσμος δεν έχει χαμπαριάσει και μόνο εσείς το καταλάβατε. Δεν έχετε καταλάβει ότι το ΔΝΤ δεν λέει όσα έλεγε για το πλεόνασμα; Πιο κοντά στο 2,5% το βλέπω το πλεόνασμα το 2016. Έπεσε έξω 3% το ΔΝΤ».
Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας συζητήθηκαν πριν το τελευταίο Eurogroup.
«Το πρώτο που συμφωνήθηκε πριν το Eurogroup ήταν ότι μέσα στην συμφωνία θα υπάρξουν και μέτρα διαθρωτικού τύπου -έχουμε τις διαφωνίες μας, εμείς θα επιμείνουμε στις διαφωνίες μας. Η ουσιαστική συζήτηση είναι ότι οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας συζητήθηκαν πριν το Eurogroup, παρουσιάστηκαν στο Eurogroup και συμφωνήθηκε με πολιτική συμφωνία ότι είναι καλή βάση επιστροφής των θεσμών και όλα να δέσουν στο Εurogroup της 20ής Μαρτίου».
Αναφορικά με τα κομμάτια της συμφωνίας, είπε: «Το πρώτο κομμάτι της συμφωνίας είναι τα ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι μέχρι τον Δεκέμβριο το ΔΝΤ έλεγε πως «ό,τι κάνετε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι επιστροφή στο παρελθόν». Τώρα το ΔΝΤ λέει ότι μπορεί να συζητήσει για τα θέματα που υπάρχει ομοφωνία στην Επιτροπή Σοφών, που έκρινε ότι είναι ορθές ευρωπαϊκές πρακτικές. Ομόφωνα η επιτροπή έκρινε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Και συνέχισε: «Θα έπρεπε να είναι για όλους καλό αυτό, αλλά για την ΝΔ είναι ιδεοληψίες. Αν το κλείναμε τον Δεκέμβριο, αυτό το καλό δεν θα το είχαμε. Μέρος της λύσης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μην κερδίσει η Λεπέν και η ακροδεξιά και να πείσεις εργαζόμενους ότι στην ανάκαμψη θα έχουν κάποια συμμετοχή. Πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης, αλλά τουλάχιστον -όχι με ίσους όρους- αλλά με κάποιους όρους θα μετέχουν στην ανάπτυξη. Το τρίτο είναι το θέμα του πακέτου της αντιμετώπισης της ανεργίας. Είμαστε σε διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για ένα πακέτο-δάνειο για δημιουργία θέσεων εργασίας. Εμείς λέμε ότι το όλο πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό. Το έχω πει. Αλλά δεν αυξάνεται η λιτότητα».