ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΕΘ εναντίον Κυβέρνησης: Το Eurogroup έφερε μόνο… υποσχέσεις!

«Γενναιόδωρες» υποσχέσεις για το χρέος και  μεγαλύτερη δόση, από ότι αναμενόταν, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων «ψίχουλα» θα καταλήξουν στην αγορά, προέκυψαν από το χθεσινό Eurogroup σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και α΄ αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

«Η πολύμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, δυστυχώς δεν έφερε κανένα όφελος για την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, αντίθετα κλείδωσε συνεχή λιτότητα μέχρι  το 2060 καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα καθορίστηκε για μετά τη λήξη του προγράμματος, στο ύψος του 3,5%, μέχρι το 2022 και από εκεί και μέχρι το 2060 στο 2%» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, σημειώνοντας, ωστόσο, πως μία συμφωνία, έστω και αυτή, είναι καλύτερη από το να οδηγούμασταν στο καλοκαίρι του 2015 και σε μονοπάτια με άγνωστα αποτελέσματα.

Στα θετικά της συμφωνίας θα πρέπει να προσμετρηθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αν και εφόσον υλοποιηθεί και δεν αποτελέσει απλά ενίσχυση της ρητορικής για το αναπτυξιακό σκέλος της συμφωνίας.

«Αυτό που είναι το ζητούμενο για όλους μας είναι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, να απομακρυνθούν η αγωνία και η αβεβαιότητα στη πραγματική οικονομία προκειμένου να δημιουργηθούν προσδοκίες για ένα καλύτερο κλίμα στην ελληνική αγορά» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας πως «για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται δουλειά από την κυβέρνηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα».