«Οι ίδιοι άνθρωποι που μπλόκαραν και συνεχίζουν να μπλοκάρουν τη συγκρότηση ΕΣΡ, χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι η διενέργεια διαγωνισμού δίχως ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική.»Δηλαδή μας κατηγορούν ότι επιλέξαμε τη μόνη εναλλακτική λύση που είχαμε εξαιτίας της δικής τους απόφασης να μπλοκάρουν τη διαδικασία εκλογής ΕΣΡ.
»Και λένε συνειδητά ψέματα ότι για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε μόνος του ο αρμόδιος υπουργός, ενώ η αλήθεια είναι ότι αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Βουλή των Ελλήνων» είπε ο κ. Τσίπρας.
Για τα περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη
Παράλληλα, πέρασε στην αντεπίθεση όσον αφορά τις κατηγορίες περί κυβερνητικών παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη, επικαλούμενος απόσπασμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή.
«Σας διαβάζω ακριβώς τα λόγια του: «Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και δεν θα αργήσει η μέρα που η θεσμική εκτροπή που επιχειρείτε θα πέσει στο κενό μαζί με την ίδια την Κυβέρνηση σας».
»Τι θα πει αυτό; Ομολογία πραξικοπήματος; Τι θα πει υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα; Ποιοι είναι αυτοί που τους ξέρει αυτός κι εμείς δεν τους ξέρουμε; Μήπως ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε; Και προς τι ο απειλητικός τόνος;» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το «παιδί της Siemens και της διαπλοκής»
«Ε, λοιπόν εδώ θα το δηλώσουμε ξεκάθαρα. Αυτή δεν είναι μια μάχη ενός υπουργού. Είναι μια μάχη μιας παράταξης και ολόκληρου του ελληνικού λαού για να μπει επιτέλους φως στο σκοτάδι της διαπλοκής εδώ και τόσα χρόνια.
»Και αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης, τις απειλές να τις απευθύνει στο κόμμα του. Όχι στην Αριστερά» πρόσθεσε, και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο της ΝΔ, αποκαλώντας τον «παιδί της Siemens και το παιδί της διαπλοκής».
«Την αριστερά την απείλησαν πολύ ισχυρότεροι από εκείνον και δεν την λύγισαν. Ούτε την τρόμαξαν. Δεν θα την τρομάξει λοιπόν το παιδί της Siemens και το παιδί της διαπλοκής» δήλωσε συγκεκριμένα.
«Δεσμευόμαστε αλλά δεν σωπαίνουμε»
Ως προς τις τηλεοπτικές άδειες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το πραγματικό διακύβευμα είναι αν επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα αποφασίζει η Βουλή με την πλειοψηφία της. Αν θα αποφασίζει η εκλεγμένη κυβέρνηση ή θα αποφασίζουν τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα».
«Το πραγματικό διακύβευμα είναι αν η λαϊκή ετυμηγορία και η λαϊκή βούληση θα είναι επιτέλους σε αυτόν τον τόπο πάνω από τα συμφέροντα που εδώ και 27 χρόνια έκαναν αεροπειρατεία και κατέλαβαν δίχως να δώσουν μισό ευρώ τις δημόσιες συχνότητες» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση. Η εκτελεστική εξουσία δεσμεύεται από δικαστικές αποφάσεις και έχει σαφή συνταγματική και πολιτική υποχρέωση να μην παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι οφείλει να σωπαίνει».
Τώρα τα μέτρα για το χρέος και το QE
Ως προς το ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «τώρα είναι και η ώρα να παρθούν οριστικές και προωθητικές αποφάσεις σε ότι αφορά το ζήτημα του χρέους».
«Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σε όλους σαφές ότι δεν χωράνε περαιτέρω καθυστερήσεις. Οι σχετικές αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Μαΐου βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση, όμως η δέσμευση πρέπει να δώσει σύντομα τη θέση της στην υλοποίηση» δήλωσε.
«Είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα δικαιούται το συντομότερο δυνατόν να ενταχθεί στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης που είναι ενταγμένη σε αυτό» πρόσθεσε.«Είναι απαραίτητο να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Μάη. Και αυτό, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της ίδιας της απόφασης, θα γίνει. Πρέπει να γίνει και θα γίνει. Και θα γίνει ταυτόχρονα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που κι αυτή πρέπει να κλείσει και θα κλείσει στην ώρα της» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα
- «Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη γεμάτη προκλήσεις με μια σειρά ανοικτά μέτωπα για την κοινωνία τους εργαζόμενους και σε αυτές τις μάχες πρέπει να βγούμε νικητές».
- «Το 2ο συνέδριο μάς έδωσε σαφή εντολή μάχης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν χωρούν προσωπικές και ξεχωριστές στρατηγικές.
- Δήλωσε βέβαιος ότι η επιχείρηση παλινόρθωσης του συντηρητισμού και της ολιγαρχίας θα καταρρεύσει.
- Η διαρκής σύγκρουση με τη διαπλοκή είναι παράσημο για την κυβέρνηση. «Δεν θα τους περάσει. Έχουμε μάθει να κερδίζουμε έχοντας απέναντί μας εχθρικά Μέσα ενημέρωσης. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται».
- Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εμπόδισε τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς -όπως υποστήριξε- δεν ήθελε να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. «Για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε η Βουλή των Ελλήνων» είπε.
- Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του ΣτΕ για τον διαγωνισμό θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να σωπαίνει» ξεκαθάρισε.
- Απορρίπτοντας τα περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, είπε πως το μόνο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
- Έκανε λόγο για «όργιο τηλεοπτικών σταθμών που έχουν πάρει άδεια και ασκούν πίεση» και αναρωτήθηκε: «Αυτό δεν είναι απόπειρα επηρεασμού;»
- Επανέλαβε, πάντως, ότι ο νόμος Παππά ήρθε να δώσει απάντηση στο καθεστώς αντισυνταγματικότητας που επικρατούσε.
- «Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και τώρα είναι η ώρα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα του χρέους. Η δέσμευση πρέπει να γίνει υλοποίηση».
- Τόνισε ότι η Ελλάδα δικαιούται, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
- Αναρωτήθηκε μάλιστα ποια είναι η θέση του πρόεδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το χρέος. « Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά πώς χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την κρίση, να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε αν την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε» υπογράμμισε.
- Αναφερόμενος στην οικονομία και στη διαπραγμάτευση υπουργείου Εργασίας-δανειστών για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχθεί στα συντρίμμια του κόσμου της εργασίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, κομβικής σημασίας ζήτημα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Για τα εσωκομματικά, ζήτησε να μπει τέλος στις αυτονομήσεις και στον πλαστό διχασμό κόμματος – κυβέρνησης.
Μετά την ομιλία Τσίπρα ξεκινά η διαδικασία για την εκλογή του νέου γραμματέα με επικρατέστερο όνομα αυτό του Παναγιώτη Ρήγα.
Με την εκλογή γραμματέα αρχίζει, όπως όλα δείχνουν, η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ