ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ορθόδοξο Συμβούλιο στην Κρήτη, δεν θα εξετάσει το αίτημα του Ουκρανικού κοινοβουλίου

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ζήτησε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τη χορήγηση του αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.Το μήνυμα του ουκρανικού κοινοβουλίου προς τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο, που περιέχει αίτημα για την αναγνώριση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως αυτοκέφαλη, δεν θα ληφθεί υπ’ όψιν από το Ορθόδοξο Συμβούλιο στην Κρήτη, που ανοίγει σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος εργασίας, της Τελμησσού, ο οποίος εκπροσωπεί το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης κατά τη Συμβούλιο, είπε το γραφείο τύπου του Συνοδικού Τμήματος πληροφοριών και Διαφωτισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο πλαίσιο του Πατριαρχείου Μόσχας σε μια συνέντευξη.

«Το ουκρανικό θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου και η ημερήσια διάταξη δεν μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ, προσθέτοντας ότι το μήνυμα του ουκρανικού κοινοβούλιου συζητείται εκτενώς στο περιθώριο του Συμβουλίου.

«Όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει επίσημο αίτημα, θα συζητηθεί με βάση τις κατάλληλες επίσημες διαδικασίες – μέσω της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ακριβώς όπως και κάθε άλλο σημαντικό θέμα, όπως λέει σε ιστοσελίδα ο Αρχιεπίσκοπος εργασίας.

Οι προετοιμασίες για το Συμβούλιο, που αρχικά σχεδιάστηκε ως πανορθόδοξη, διήρκεσε (με ορισμένες παύσεις) για περισσότερο από μισό αιώνα. Οι επικεφαλής των 14 τοπικών εκκλησιών συναντώντε  στην Κρήτη σήμερα αντιπροσωπεύουν ένα μικρότερο μέρος του ορθόδοξου κόσμου. Η βουλγαρική εκκλησία, το Πατριαρχείο Αντιοχείας (Συρία), της Γεωργίας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο σχετικά με τους όρους που προτείνονται από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Καθημερινές συναντήσεις, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Στις 16 Ιουνίου, το ουκρανικό κοινοβούλιο ζήτησε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη χορήγηση του αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία. Το ψήφισμα έγινε με 238 πλειοψηφία (ενώ η ελάχιστη απαιτούμενη είναι 226 ψήφοι). Το ουκρανικό κοινοβούλιο θέλει η πράξη του 1686 (σχετικά με τη μεταβίβαση της μητρόπολης του Κιέβου στο Πατριαρχείο Μόσχας) να κηρυχθεί άκυρη διότι φέρεται να παραβίασε τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δεν υπήρξε ακόμα, καμία απάντηση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

πηγή: tass.ru