sosivia

Το εμπόριο επικίνδυνων σωσιβίων στη Σμύρνη

Η Τουρκία θησαυρίζει ποικιλοτρόπως από το εμπόριο ελπίδας και διευκολύνσεων που παρέχει στους πρόσφυγες, οι οποίοι καταφεύγουν στο έδαφός της αναζητώντας διέξοδο στην Ευρώπη. Τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών ανθούν στα μικρασιατικά παράλια και στην επιχείρηση παράτυπων φυγαδεύσεων ανθεί και η βιομηχανία παραγωγής σωσιβίων από ευτελή και αναξιόπιστα υλικά.

Μια τέτοια μονάδα αποκαλύφθηκε στη Σμύρνη, με εργάτες ανήλικα προσφυγόπουλα από τη Συρία! Η τουρκική αστυνομία προέβη σε κατασχέσεις 1.263 τεμαχίων κατά την έφοδό της στη βιοτεχνία, που συνέπεσε με τον πνιγμό περισσότερων από 30 προσφύγων, μερικοί από τους οποίους φορούσαν τα ακατάλληλα αυτά σωσίβια.

Οπως αποκάλυψαν το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Dogan, οι λαθροπωλητές θησαυρίζουν πουλώντας έως και 300 σωσίβια την ημέρα. Τις υποψίες της αστυνομίας κίνησε πάντως το brand name Yamaxa των σωσιβίων, που παρέπεμψε αμέσως σε προϊόν «μαϊμού».

Σημειώνεται ότι η «Washington Post» είχε αποκαλύψει πρόσφατα πως το «εισιτήριο» που χρεώνουν οι διακινητές για κάθε άτομο που επιβιβάζουν στις σάπιες λέμβους και στα φουσκωτά (όπου στοιβάζουν περί τις 50 ψυχές) για να διασχίσουν λίγα μίλια στο Αιγαίο ανέρχεται στα 1.200 δολάρια το κεφάλι, πέραν του «εξοπλισμού διάσωσης».

Πρόσφατα η τουρκική εφημερίδα «Taraf» είχε αποκαλύψει ακόμα μία βιομηχανία εκμετάλλευσης του προσφυγικού ρεύματος από τουρκικές κατασκευαστικές που προμηθεύουν προκατασκευασμένα καταφύγια φιλοξενίας.