epal_kalamarias

Οι πέντε… άθλοι του ΕΠΑΛ Καλαμαριάς! «Πρωταθλητής» στα ERASMUS με προγράμματα 100.000 ευρώ!

Πρωταθλητισμό με όραμα την Ευρώπη του 2020 κάνει το ΕΠΑΛ Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως στόχο να αποτελέσει πυλώνα στην εξέλιξη και την καινοτομία! Τα κατορθώματά του κόβουν την ανάσα, μια και κατάφερε μετά από ένα χρόνο εντατικής δουλειάς να πετύχει την έγκριση όχι ενός, αλλά πέντε ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, αξίας 100.000 και πλέον ευρώ γεγονός που αποτελεί πρωτοπορία για την ελληνική σχολική πραγματικότητα.

Πρόκειται για προγράμματα που πραγματεύονται «καυτά» θέματα της σύγχρονης εποχής, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η μετανάστευση, η τέχνη μέσω της ανακύκλωσης, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας κ.α.

Τα προγράμματα  χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανοίγουν νέους ορίζοντες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια  των προγραμμάτων Erasmus+ το συγκεκριμένο σχολείο, σε συνεργασία με 15 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες, θα εκπονήσει ποικίλες δράσεις, στις οποίες θα εμπλακούν περισσότεροι από 100 μαθητές και πάνω από 40 καθηγητές.

«Το σχολείο μας είναι μια πολυδύναμη εκπαιδευτική κοινότητα αποτελούμενη από 735 μαθητές. Το σχολικό κτίριο διαθέτει 26 αίθουσες διδασκαλίας και 25 εργαστήρια διαφόρων ειδικοτήτων, όπου οι μαθητές λαμβάνουν γενική και επαγγελματική εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών» λέει στη ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Καλαμαριάς Νίκος Γεράκης, υπογραμμίζοντας πως: «Σε μια ενωμένη Ευρώπη είναι επιτακτική η ανάγκη τα σχολεία να χαράσσουν στρατηγικές εκπαίδευσης απελευθερωμένες από ξενοφοβικές προκαταλήψεις και να γαλουχούν μαθητές έτοιμους να αντιμετωπίσουν μια αγορά εργασίας χωρίς σύνορα. Αν καταφέρουμε να κάνουμε τα παιδιά μας, μέσα από τέτοιου είδους εμπειρίες, να ανακαλύψουν αυτά που μας ενώνουν με τους άλλους λαούς, ξεπερνώντας αυτά που μας χωρίζουν, τότε το όραμα για την Ευρώπη του 2020 είναι πιθανό να αγγίξει την πραγματικότητα….».

Μέσω της αποτελεσματικότητας του σχολείου, μαθητές και καθηγητές θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, να γνωρίσουν διαφορετικές  κουλτούρες και εκπαιδευτικά συστήματα και να συνεργαστούν με πολλούς ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους, προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα, να υλοποιήσουν δραστηριότητες και να παραγάγουν υλικά και πνευματικά προϊόντα σχετικά με τα θέματα του κάθε προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΕΠΑΛ Καλαμαριάς είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα λίγα σχολεία της χώρας που εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό οικολογικό πρόγραμμα για τη ρύθμιση της θέρμανσης, ψύξης, εξαερισμού και φωτισμού, ενεργοποιώντας την κεντρική μονάδα διαχείρισης ενεργειακών συστημάτων (BMS). Το πρότυπο αυτό σύστημα επιτρέπει σε κάποιον να ρυθμίζει τα φώτα, τη θέρμανση, την ψύξη ή την λειτουργία του καυστήρα ακόμη κι αν βρίσκεται σε άλλη… ήπειρο, π.χ. στην Αμερική, αρκεί να διαθέτει ίντερνετ!