Ενέργεια ικανή να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες σε ηλεκτρισμό περίπου 5.500 νοικοκυριών πρόκειται να εξασφαλιστεί μέσω της ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) Μαυροράχης.
Όπως έγινε γνωστό, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή, συντήρηση και 20ετή λειτουργία των εγκαταστάσεων συλλογής και εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου του εν΄ λόγω Χ.Υ.ΤΑ. Μάλιστα, ο ανάδοχος θα βελτιώσει το δίκτυο συλλογής του βιοαερίου στην πλήρη έκτασή του, ενώ όπου κρίνεται απαραίτητο θα προβεί σε νέες κατασκευές.
Ειδικότερα, το συλλεγόμενο βιοαέριο θα τροφοδοτεί τη νέα μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης κατάλληλης δυναμικότητας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμάται ότι θα απορροφώνται περίπου 2.000 m3 /h βιοαέριο ενώ η ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα ανέρχεται περίπου σε 22.000 MWh.
Όπως υπογραμμίζει ο ανάδοχος ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την επένδυσή της εκτιμώμενου ύψους 4 εκ. ευρώo, «ο Χ.Υ.Τ.Α Μαυροράχης καθίσταται πλέον όχι μόνο απόλυτα σύμφωνος με τις επιταγές της εθνικής νομοθεσίας, αλλά μετατρέπεται και σε μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη».
Η σύμβαση για τo έργο υπογράφηκε την Πέμπτη με τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας ο ανάδοχος θα συμβληθεί με τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Σημειώνεται ότι εξ ολοκλήρου το αντικείμενο της σύμβασης θα χρηματοδοτηθεί από την ανάδοχο εταιρεία με τον σύνδεσμο να λαμβάνει συγκεκριμένο ποσοστό επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας κατά την 20ετή περίοδο παραχώρησης.
Με την υπογραφή της σύμβασης ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί το δεύτερο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο αξιοποίησης του εκλυόμενου βιοαέριου των χώρων ταφής των απορριμμάτων του προς παραγωγή ηλεκτρισμού, μετατρέποντας έτσι ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε μια χρήσιμη μορφή ενέργειας.
Σημειώνεται τέλος ότι η ανάδοχος εταιρεία έχει υλοποιήσει και λειτουργεί ήδη επιτυχώς πάνω από μια 10ετία παρόμοια έργα στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων το έργο ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου του αποκατεστημένου Χ.Δ.Α Ταγαράδων επίσης στο Ν. Θεσσαλονίκης.