Με ανάμεικτα συναισθήματα ξεκινά η χρονιά για τους επιχειρηματίες του τουρισμού σε ότι αφορά τις προσδοκίες από τις ξένες αγορές τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων. Μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη τουριστική σεζόν, οι επιχειρηματίες κρατούν προς το παρόν μικρό καλάθι, περιμένοντας να δουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2016 τις αντιδράσεις από τους tour operators του εξωτερικού και φυσικά το ρυθμό των προκρατήσεων προς την Ελλάδα, αλλά και προς τις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου.
Όπως σημειώνουν στο Capital.gr παράγοντες της τουριστικής αγοράς, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να μην σημειωθεί κάποιο αναπάντεχο γεγονός στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, που μπορεί να ανατρέψει όποιο προγραμματισμό της χρονιάς. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το πως θα αντιδράσουν οι ξένες αγορές σε προορισμούς όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος και αν θα καταφέρουν οι ελληνικοί προορισμοί τελικά να κερδίσουν μερίδια από τις παραπάνω απώλειες, αν τελικά υπάρξουν.
Οι επιχειρηματίες προσθέτουν άλλωστε πως ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι καθοριστικοί μήνες για την εξέλιξη της σεζόν. Για το λόγο αυτό οι όποιες προβλέψεις γίνουν για το στόχο του 2016, δεν θα ανακοινωθούν πριν παρέλθει το δίμηνο αυτό. Άλλωστε οι εκτιμήσεις των αφίξεων θα κρίνει και τον «πήχη” των εσόδων, όπου εκεί η μάχη θα είναι δύσκολη, αφού παρατηρείται μείωση της διάρκειας των πακέτων διακοπών και περιορισμός της ημερήσιας δαπάνης ανά επισκέπτη.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μέχρι στιγμής προβλέπει αύξηση 5% στις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα την επόμενη χρονιά, ποσοστό που μεταφράζεται σε 800 χιλ. επιπλέον θέσεις. Με τα σημερινά δεδομένα, η μεγαλύτερη αύξηση στις αεροπορικές θέσεις καταγράφεται για τις αγορές της Αγγλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, αλλά και από μακρινούς προορισμούς. Καμία πρόβλεψη ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί μέχρι στιγμής ασφαλής για τη ρωσική αγορά, για την οποία από τις 2,1 εκατ. θέσεις, τελικά φέτος καλύφθηκαν μόλις οι 600 χιλ.
Πάντως, παρά τις αντιξοότητες, το 2015 κλείνει με γενικότερη ικανοποίηση. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 5,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου που οφείλεται σχεδόν στο σύνολο της στην αύξηση των αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Την ίδια περίοδο οι οδικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 16,3%, ξεπερνώντας το σύνολο αφίξεων του 2014. Μόνο Νοέμβριο οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν 28,9%. Παράλληλα, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 4,1%.