Η ελληνική αγορά κατοικίας κατά το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το συγκεκριμένο διάστημα, η πτώση στις αστικές περιοχές της χώρας διαμορφώθηκε σε 2,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ, με βάση την τελευταία τριμηνιαία έρευνα της Eurostat, μόνο σε άλλες δύο χώρες καταγράφηκε πτώση τιμών το συγκεκριμένο διάστημα. Η μία εξ αυτών ήταν η Κύπρος, όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά 9% σε ετήσια βάση, ενώ η άλλη αγορά ήταν εκείνη της Ιταλίας, που βρέθηκε μία θέση πίσω από την Ελλάδα, καθώς η πτώση των τιμών δεν ξεπέρασε το 1,4%.
Συνολικά στην Ε.Ε., οι τιμές βρίσκονται σε ανοδική πορεία, καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Αντίστοιχα, στις χώρες της Ευρωζώνης, η άνοδος των τιμών στην αγορά κατοικίας ήταν της τάξεως του 2,9%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε σε Ουγγαρία και Λετονία με 10,3%, ενώ ακολουθούν η Αυστρία με άνοδο τιμών κατά 9%, Μεγ. Βρετανία (8,8%) και Σουηδία (8,7%). Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το φετινό πρώτο τρίμηνο, στην Ελλάδα, η πτώση διαμορφώθηκε σε 0,7%, ενώ υποχώρηση της τάξεως του 0,9% καταγράφεται σε Κροατία και Κύπρο. Αντίστοιχα, μείωση τιμών κατά 0,4% παρουσίασε η αγορά της Ιταλίας και κατά 0,2% εκείνη της Ουγγαρίας.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η πορεία των τιμών στην ελληνική αγορά κατοικίας εμφανίζει βελτίωση το τελευταίο διάστημα, καθώς κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο οι αξίες είχαν υποχωρήσει κατά 5% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, προκύπτει ότι οι αξίες έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται εκ νέου, όπως είχε συμβεί και προς το τέλος του 2014, όταν είχαν αποκατασταθεί εν πολλοίς η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Σε ανάλογο συμπέρασμα καταλήγει κανείς και από αντίστοιχη έρευνα της Knight Frank για την παγκόσμια αγορά κατοικίας. Σε αυτήν, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 51η θέση επί συνόλου 55 χωρών, με βάση την πορεία των τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση τονίζεται ότι με το πέρας του δεύτερου τριμήνου του έτους η πτώση σε σχέση με το τέλος του 2015 δεν ξεπέρασε το 0,7%, σε ένα ακόμα δείγμα σταθεροποίησης των αξιών.
Ασφαλώς, η ανάκαμψη αποτελεί ακόμα ευσεβή πόθο για την ελληνική αγορά κατοικίας, δεδομένου ότι η ζήτηση παραμένει αναιμική, οι συναλλαγές ελάχιστες και η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση πρακτικά ανέφικτη. Επίσης, όπως αναφέρουν το τελευταίο διάστημα στελέχη του κλάδου, η επιστροφή του ζητήματος των πλειστηριασμών στην επικαιρότητα έχει πλήξει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του αγοραστικού κοινού.
Σημειωτέον, δε, ότι ακόμα και σε αγοραστές που διαθέτουν πολύ υψηλό δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας, το ανώτατο ποσόν που θα χορηγήσει μια τράπεζα δεν ξεπερνά το 50 – 60% της αξίας του ακινήτου, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει επαρκής ρευστότητα από την πλευρά του ενδιαφερομένου, καμία συναλλαγή δεν μπορεί να προχωρήσει. Αλλωστε, για να αυξηθεί το ποσοστό χρηματοδότησης, πρέπει να ενισχυθεί αντίστοιχα η πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη, έναντι της οποίας δανείζουν οι τράπεζες στην Ελλάδα, πέραν βέβαια της υποθήκης που βάζουν επί του ακινήτου που πρόκειται να αποκτηθεί.