ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Τεστ» για τον φράχτη του Έβρου

Το «πείραμα του Εβρου» βρήκε απήχηση και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μέχρι και η Γερμανία συζητάει, ανεπισήμως, το ενδεχόμενο να βάλει σιδερένιους φράχτες στα ανατολικά της σύνορα για να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστευτικών ροών στο έδαφός της, αφού προηγήθηκαν άλλες χώρες -αυτές «τράνζιτ»- όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, τώρα η Κροατία και ίσως έπεται συνέχεια.

Πέτυχε τον σκοπό του το πολυσυζητημένο «τείχος προστασίας» ή -για τους πολέμιούς του- «τείχος της ντροπής»;

Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Στα 12,5 χλμ. στο ύψος της Ορεστιάδας, που εκτείνεται ο φράχτης, δεν «περνάει κουνούπι». Ο συνδυασμός συρματοπλεγμάτων, θερμικών καμερών και αστυνομικών περιπολιών καθιστά αδιαπέραστη την ελληνοτουρκική μεθόριο στην περιοχή της Ορεστιάδας, όχι όμως και λίγο παρακάτω, από το Διδυμότειχο έως το Δέλτα του Εβρου, έξω από την Αλεξανδρούπολη, απ’ όπου με την άμπωτη του ποταμού ομάδες προσφύγων επιχειρούν διείσδυση στο ελληνικό έδαφος. Εξάλλου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Ζιλ Αρίας Φερνάντες, η αύξηση του αριθμού μεταναστών προς τη Βουλγαρία είναι ώς έναν βαθμό αποτέλεσμα του φράχτη του Εβρου.

Οι πολέμιοι του φράχτη, από την πλευρά τους, εμφανίζουν εαυτούς δικαιωμένους όταν διαδήλωναν κατά της ανέγερσής του με το επιχείρημα ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα και απλώς θα το μετατοπίσει στο Αιγαίο.

Σε κάθε περίπτωση ο διάδρομος του Εβρου με την κατασκευή του φράχτη και την ενίσχυση της συνοριοφυλακής της όχθης του ποταμού δείχνει να έχει κλείσει για τις ροές.

Τουλάχιστον μέχρι τον χειμώνα, οπότε η θάλασσα στο Αιγαίο δύσκολα διασχίζεται από μικρά πλοιάρια και τα προσφυγικά κύματα εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη μέσω Θράκης.

Σε αυτή την περίπτωση ο ελληνικός φράχτης στην Ορεστιάδα, αλλά και ο μήκους 30 χλμ., επίσης ατσάλινος, που έχει κατασκευάσει βορειότερα η Βουλγαρία, όπως και οι πιο «ευάλωτες» συνοριογραμμές τους, θα δεχθούν ισχυρότατη πίεση.

Ομως το «κλειδί» (και) στον Εβρο δείχνει να το κρατάει Τουρκία, η οποία φρόντισε να το υπενθυμίσει πρόσφατα, όταν επέτρεψε σε χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες να φτάσουν στην Αδριανούπολη προκαλώντας συναγερμό στην ελληνική αλλά και στη βουλγαρική πλευρά, για να τους αποσύρει εν μια νυκτί μεταφέροντάς τους στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις μακράν του Βοσπόρου.

Επί του παρόντος περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν στην Τουρκία την ευκαιρία να περάσουν στην Ελλάδα και ο αριθμός εκτιμάται ότι θα διπλασιασθεί εάν οι δυνάμεις του Ασαντ ανακαταλάβουν το Χαλέπι, οπότε προβλέπεται μαζική έξοδος σουνιτών προς την Τουρκία, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει, επίσης, τα δύο εκατομμύρια ψυχές.

Διαμαρτυρίες

Ο φράχτης του Εβρου αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός, όμως από τις πλημμύρες του ποταμού κατέρρευσε τμήμα του μήκους εκατό μέτρων το οποίο επιδιορθώθηκε. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης υπεραμύνθηκε της χρησιμότητάς του, ωστόσο ο νυν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να τον ανοίξει εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στο Διαδίκτυο διακινούνται από κύκλους της ακραίας Αριστεράς και του χώρου των αναρχικών προθέσεις συγκεντρώσεων στο επόμενο διάστημα στα «σύνορα του Εβρου ώστε να κατεδαφίσουμε τον φράχτη».

Οπως είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ.Βασ. Μαυρίδης σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο έλαβε δέσμευση ότι θα ενισχυθεί σε προσωπικό και τεχνικά μέσα η δύναμη FRONTEX στον Εβρο.

Πηγή: Καθημερινή