ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤτΕ: Αρνητική παρέμεινε η ροή δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα και τον Αύγουστο

Νέα μείωση κατά 313 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τον Αύγουστο τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του να διαμορφωθεί στο -0,9% από -1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η τάση αυτή επιμένει στην Ελλάδα, παρά το ότι στην ευρωζώνη οι χορηγήσεις δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εμφανίζουν εδώ και μήνες αύξηση.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -1,5% από -1,8% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τη συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας τον Αύγουστο του 2017, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -1,5% από -1,8% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 241 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 714 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικά στοιχεία

Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση (συμπεριλαμβάνονται η κεντρική κυβέρνηση, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας) , τον Αύγουστο του 2017, ήταν θετική κατά 72 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 258 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο -5,0% από -5,2% τον προηγούμενο μήνα. 

Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Τον Αύγουστο του 2017, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -0,9% από -1,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 313 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 456 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

  • Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2017, ήταν αρνητική κατά 134 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 282 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,3% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,2% από -0,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 204 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 548 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 6,7% από 4,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 70 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 266 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

  • Χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών ατομικών επιχειρήσεων

Τον Αύγουστο του 2017, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 28 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 11 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διατηρήθηκε αμετάβλητος, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -0,2%.

  • Χρηματοδότηση ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 150 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Αύγουστο του 2017, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 164 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,3% από -2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: in.gr