Τα απόνερα από τις συνέπειες των capital controls ήταν ο κύριος λόγος για τις πτωχεύσεις αρκετών επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα την χρονιά που ολοκληρώνεται. Πτωχεύσεις οι οποίες βαίνουν μειούμενες καθώς στενεύει ο κλοιός των επιχειρήσεων που καρκινοβατούν μιας και αυτές που είχαν αδύναμα οικονομικά μεγέθη έχουν ήδη κλείσει τα προηγούμενα χρόνια.
Το πλέον ηχηρό λουκέτο ήταν αυτό της Ηλεκτρονικής Αθηνών, της τελευταίας μεγάλης ελληνικών συμφερόντων αλυσίδας στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού τα τελευταία χρόνια όμως η αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό σε συνδυασμό με τις πιέσεις από τα προμηθευτές την περίοδο των capital controls βοήθησαν στο να καταρρεύσει. Το οριστικό κλείσιμο στις 14 Απριλίου οδήγησε στην ανεργία περισσότερους από 500 εργαζόμενους της Ηλεκτρονικής (σ.σ. ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας είχε φροντίσει ώστε να πληρωθούν έως και τον τελευταίο μισθό τους) ενώ προκάλεσε κραδασμούς τόσο στον χώρο τον προμηθευτών όσο και της κτηματαγοράς. Μικρότερου μεγέθους στην ίδια αγορά ήταν και το λουκέτο της Σαραφίδης η οποία είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τις προηγούμενες δεκαετίες στην αγορά της Βορείου Ελλάδας.
Η πλέον τραγική περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης ήταν για το 2016 ήταν αυτή της Jetoil του ομίλου Μαμιδάκη τον περασμένο Ιούλιο καθώς αυτή συνοδεύθηκε από την αυτοκτονία του πατριάρχη της οικογένειας, Κυριάρκου Μαμιδάκη. Ο όμιλος Μαμιδάκη μετά από μια σειρά επιχειρήσεων στον χώρο των καυσίμων που δεν άντεξαν την κατακόρυφη αύξηση των φόρων και την αντίστοιχη πτώση της ζήτησης κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα καθώς οι υποχρεώσεις της ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ. Στις «καλές ημέρες» είχε χτίσει μία αυτοκρατορία σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια με περισσότερα από 600 πρατήρια καυσίμων.
Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε το 2016 και για την Softex. Μία προβληματική κατάσταση από την δεκαετία του ’80 δεν κατάφερε να επιβιώσει περαιτέρω καθώς ο όμιλος Bolton στον οποίο είχε περιέλθει έβαλε οριστικά λουκέτο τον περασμένο Μάρτιο οδηγώντας και τους εναπομείναντες 200 εργαζόμενους της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στην ανεργία. Ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση έχει η στάση του Υπουργείου Εργασίας η οποία με έναν εντελώς ανορθόδοξο τρόπο άφηνε ελπίδες στους εργαζόμενους για επαναλειτουργία του εργοστασίου.
Σε μία περίοδο όπου η Αθήνα γνωρίζει έντονη τουριστική ανάπτυξη και ανοίγουν νέα ξενοδοχεία το λουκέτο στο Athens Ledra μόνο ερωτήματα μπορεί να δημιουργήσει. Με πληρότητα που άγγιζε το 100% έκλεισε οριστικά την περασμενη άνοιξη χωρίς να έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα 3 μηνών στους 150 εργαζόμενους. Ακολούθησαν τρεις πλειστηριασμοί απο τράπεζα κάτι που αναμένεται να έχει αίσιο τέλος εντός του 2017 καθώς θα έχει μειωθεί περαιτέρω το τίμημα.
Ένας κλάδος του οποίου οι εργαζόμενοι δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα είναι αυτός των εταιρειών security και καθαρισμού. Αρκετές από αυτές δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας όμως το 2016 το λουκέτο της Πυρσός η οποία απασχολούσε περίπου 800 εργαζόμενος δεν μπορούσε να μείνει στο σκοτάδι τον περασμένο Μάιο. Δύο μήνες αργότερα ακολούθησε η περίπτωση της Modial Protectas.
Ισχυρό χτύπημα δέχθηκε και ο κλάδος του βιβλίου καθώς δύο παραδοσιακά βιβλιοπωλεία, ο ιστορικός Ελευθερουδάκης σταμάτησε να έχει φυσική παρουσία ενώ στο ελάχιστο έχει περιοριστεί το δίκτυο της Παπασωτηρίου. Παράλληλα τίτλοι τέλους μπήκαν και στο τμήμα της αλυσίδας Presspoint που είχε αναπτυχθεί στο χώρο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Στο χώρο των media παρελθόν αποτελούν οι Alpha Editions οι οποίες αποτελούσαν συνέχεια ουσιαστικά των εκδόσεων Λυμπέρη καθώς και η εφημερίδα Χρηματιστήριο.
Γεύση από Ελλάδα δεν θα έχει πλέον και η ΗΒΗ καθώς η Pepsico προχώρησε στα τέλη Οκτωβρίου στο κλείσιμο του εργοστασίου στα Οινόφυτα. Στον χώρο των τροφίμων, και συγκεκριμένα στα γαλακτοκομικά, η κατακόρυφη πτώση στην κατανάλωση γάλακτος είχε ως θύμα μία ισχυρή τοπική επιχείρηση στα Δωδεκάνησα, την Αγνογάλ η οποία διέκοψε την λειτουργία της μετά από 88 χρόνια ενώ λουκέτο μπήκε και στο εργοστάσιο γάλακτος της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο καθώς και στην γραμμή παραγωγή του γάλακτος Νουνού Εκλεκτό της Friesland.
Σε τοπικό επίπεδο ισχυρό πλήγμα δέχθηκε για άλλη μία χρονιά ο νομός Μαγνησίας καθώς σε ένα μεγάλο αριθμό βιομηχανικών μονάδων που είχαν σταματήσει την λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια ήρθαν να προστεθούν άλλες δύο μέσα στο 2016. Πρόκειται για την ΙΜΑΣ η οποία έκλεισε την μονάδα της τον περασμένο Μάρτιο απολύοντας περίπου 180 εργαζόμενους ενώ πριν από λίγους μήνες έκλεισε και το εργοστάσιο της Λεβεντέρης.
Επιχειρηματικά ζόμπι
Στο ,5 του τίτλου είναι όλες οι εταιρείες που βρίσκονται με το ένα πόδι στον γκρεμό. Χαρακτηριστικό είναι παράδειγμα του Μαρινόπουλου όπου έως και την τελευταία ημέρα του χρόνου δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει η διάσωση του. Στην κατηγορία των επιχειρηματικών «ζόμπι» ανήκει επίσης άλλη μία μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η Αρβανιτίδης στην Βόρεια Ελλάδα ενώ πιο έντονο είναι το πρόβλημα στον χώρο των media με τις περιπτώσεις του Mega και του ΔΟΛ να ξεχωρίζουν.
Πέρα από τις παραπάνω περιπτώσεις υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών η τύχη των οποίων είτε έχει περάσει, είτε πρόκειται να περάσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, στις τράπεζες. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτές είναι αλυσιδωτή αντίδραση από το άνοιγμα που έχει δημιουργήσει στην αγορά η Μαρινόπουλος.
Η «ανάσταση» των τριών
Είναι πολύ δύσκολο να τεθεί ξανά σε λειτουργία εργοστάσιο που έκλεισε όμως σήματα που έχουν ισχυρή παρουσία στην αγορά και καλή φήμη βρίσκουν ξανά τον δρόμο της επιστροφής. Έτσι πέντε περίπου χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της Κατσέλης, προϊόντα με την συγκεκριμένη επωνυμία κυκλοφόρησαν ξανά από την Καραμολέγκος που αποτελούσε τον No2 της αγοράς ψωμιού λίγο πριν βγει από την αγορά η Κατσέλης.
Μία άγνωστη στους εκτός του χώρου της χαρτοποιίας εταιρεία απέκτησε τα σήματα της Softex με αποτέλεσμα το No1 σήμα στην αγορά να συνεχίσει την παρουσία του στα super market. Πρόκειται για την Intertrade Hellas της οικογένειας Ντεληδήμου η οποία δραστηριοποιούνταν κυρίως στην παραγωγή tissue για άλλες εταιρείες αλλά και για αλυσίδες λιανεμπορίου.
Τέλος πριν από λίγες ημέρες ο εκδότης Παύλος Δ. Παπαχριστοφίλου ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα», έξι χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας τους.
Το 2017 εάν δεν υπάρξουν θεαματικές ανατροπές αναμένεται αντιστροφής της εικόνας καθώς έχουν ήδη δρομολογήσει την είσοδο τους – εάν δεν το έχουν πράξει ήδη -ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων ενώ θα πρωταγωνιστήσουν οι εξελίξεις στον χώρο των ξενοδοχείων. Αντίθετα η πιθανή θετική έκβαση στην υπόθεση Μαρινόπουλος, με τον πόλεμο τιμών των ισχυρών παικτών,αναμένεται να δημιουργήσει πιέσεις στις μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Πηγή: news247