Η Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Δέσποινα Μαρσέλου, αγαπά το μοβ και φαίνεται πως θα μας κάνει να το αγαπήσουμε κι εμείς. Για το καλό μας.
Μπορεί όσον αφορά τη διατροφή, το χρώμα που κυριαρχεί να είναι το «πράσινο»και όλοι να προσπαθούμε να στρέψουμε τις επιλογές μας προς τα πιο πράσινα μονοπάτια, όπου η φύση μας χαρίζει απλόχερα τους καρπούς της. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι όσο περισσότερο φυσικό χρώμα υπάρχει στο πιάτο μας, τόσο το καλύτερο και ένα χρώμα που δεν συναντάμε τόσο συχνά είναι το μοβ, όπως εξηγεί η Δέσποινα Μαρσέλου.
Οι μοβ τροφές, όπως το λάχανο, η μελιτζάνα, τα βατόμουρα, δεν είναι μόνο έξτρα υγιεινές τροφές, αλλά και νόστιμες. Σε ένα χορτοφαγικό πλάνο διατροφής, όπως το δικό της, έχουν περίοπτη θέση, κάνουν… πολλή παρέα με τα πράσινα, αλλά και τα υπόλοιπα πολύχρωμα τρόφιμα και συνθέτουν ένα πανέμορφο διατροφικό ουράνιο τόξο στο πιάτο!
Όλα τα φρούτα με βαθύ κόκκινο, μπλε ή μοβ χρώμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Εκτός, όμως, από τη μοβ τους απόχρωση που δίνει άλλη χάρη στο γεύμα, είναι και πλούσια σε οφέλη. Κάθε μοβ φρούτο ή λαχανικό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία χρειαζόμαστε για να πολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες (οξειδωτικά) στον οργανισμό, που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, αν πιάσουν υψηλά επίπεδα.
Ακόμη, αυτού του χρώματος οι τροφές περιέχουν ρεσβερατρόλη, που συμβάλλει κατά πολύ στα υγιή τοιχώματα των αρτηριών καθαρίζοντας την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και ένα συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό, την ανθοκυανίνη. Η ανθοκυανίνη είναι υπεύθυνη για όλα αυτά τα έντονα χρώματα που βλέπουμε στα φρούτα και τα λαχανικά και παίζει σημαντικό ρόλο στα οφέλη τους.
Ας τα δούμε, όμως, όλα πιο αναλυτικά.
Τι παρέχουν οι μοβ τροφές στην υγεία μας;
Τα αντιοξειδωτικά και όλες οι φυσικές μοβ τροφές έχουν… υπερ-δυνάμεις, που βοηθούν στη διατήρηση σημαντικών λειτουργιών του σώματος και μας προστατεύουν από σημαντικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά, όπως η ανθοκυανίνη, μειώνουν τον κίνδυνο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χαμηλής HDL (καλής) χοληστερίνης, βοηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη, μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των νευρολογικών παθήσεων και των γνωστικών διαταραχών, ταυτόχρονα μειώνουν τη φλεγμονή και τις χρόνιες παθήσεις και βοηθούν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, στην καταπολέμηση ελκών, στη μείωση των βλαβών του ήπατος, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παθήσεων που δημιουργούνται από βλάβες των κυττάρων. Σημαντικό, βέβαια, είναι να επιλέγουμε τις μοβ τροφές μας βιολογικές, ούτως ώστε να μην χάνουμε τίποτα από τα οφέλη τους και να μην γεμίζουμε το πιάτο μας με βλαβερά χημικά.
Η μοβ πατάτα έχει ήπια γεύση, γι’ αυτό συνδυάστε τη με πολλά μπαχαρικά και άλλα υλικά
Ποιες μοβ τροφές να επιλέξετε
Μοβ πατάτα: Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κρατά την κυκλοφορία του αίματος σε υγιή επίπεδα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φυσική βαφή (π.χ. για να βάψετε αυγά το Πάσχα). Έχει ήπια γεύση, γι’ αυτό συνδυάστε τη με πολλά μπαχαρικά και άλλα υλικά.
Μοβ λάχανο: Είτε μαγειρεμένο, είτε ωμό, το μοβ λάχανο τονώνει το ανοσοποιητικό και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ, που είναι σημαντική για υγιή οστά. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στις σαλάτες και τις σούπες σας ή κάντε το τουρσί, για να λάβετε και τα οφέλη από τα προβιοτικά, που κάνουν καλό στο στομάχι και το έντερο.
Μοβ καρότα: Ίσως να μην τα έχετε δει ποτέ, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι το μοβ ήταν το φυσιολογικό χρώμα του καρότου μέχρι τον 17ο αιώνα. Έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, παίζουν ρόλο στο υγιές βάρος και είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Α. Μπορείτε να τα βρείτε σε κάποια καταστήματα με βιολογικά ή να παραγγείλετε από το διαδίκτυο.
Αξιοποιήστε και τη φλούδα της
Μελιτζάνα: Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, μαγνησίου, καλίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Θεωρείται από πολλούς ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά, χάρη στην παρουσία ανθοκυανίνης και όταν την καταναλώνετε, φροντίστε να μην πετάτε τη φλούδα της, καθώς είναι το πιο ισχυρό (διατροφικά) κομμάτι της.
Μοβ φρούτα: Όλα τα φρούτα με βαθύ κόκκινο, μπλε ή μοβ χρώμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα στα αντιοξειδωτικά που χρειαζόμαστε και οι επιλογές είναι πολλές: φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα, σμέουρα, δαμάσκηνα που κάνουν καλό στο πεπτικό και acai berry για επιβράδυνση της γήρανσης, είναι μερικά μόνο από τα φρούτα που μπορείτε να επιλέξετε.
Δοκιμάστε και το σουφλέ με μοβ πατάτα από την Δέσποινα Μαρσέλου
Υλικά για 2 άτομα
· 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε ροδέλες
· 1 μεγάλη γλυκοπατάτα κομμένη σε ροδέλες
· 2-3 μοβ πατάτες (είναι μικρές)
· Γάλα αμύγδάλου (ίσα ίσα να σκεπάσει τις πατάτες)
· 200 γρ παρμεζάνα VioFree, τριμμένη
· Λίγο πιπέρι-λίγο κουρκουμά
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC. Σ’ ένα μεγάλο πυρέξ βάλτε πρώτα την λευκή πατάτα και μία στρώση παρμεζάνα, μετά την γλυκοπατάτα σε ροδέλες και μια στρώση παρμεζάνα. Τέλος τις μοβ πατάτες σε ροδέλες και προσθέστε το γάλα αμυγδάλου.
Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε στον αέρα, στους 180οC βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Στη συνέχεια βγάλτε το πυρέξ και προσθέστε την υπόλοιπη παρμεζάνα, τον κουρκουμά και το πιπέρι. Ξαναβάλτε το στο φούρνο για αλλά 10 λεπτά.
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
πηγή : http://www.clickatlife.gr