Υπάρχουν επί αιώνες, αλλά μοιάζουν αόρατα, κρυμμένα καθώς είναι κάτω από σύγχρονες πολυκατοικίες. ‘Ήρθε όμως η ώρα οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να τα γνωρίσουν, στο πλαίσιο της δράσης «Αόρατα μνημεία… Ψηφιακή μνήμη», που θα λάβει χώρα από το προσεχές Σαββατοκύριακο (24-25 Σεπτεμβρίου) έως τις 2 Οκτωβρίου 2016, με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η δράση υλοποιείται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΜΠΣ) «Μουσειολογία και Διαχείριση πολιτισμού», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος NEARCH (“New Scenarios for a Community Involved Archaeology”), με επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Κωτσάκη.
Σύμφωνα με τους συντελεστές του έργου, με τη δράση αυτή επιδιώκεται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να γνωρίσουν το άγνωστο παρελθόν της πόλης, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Για το λόγο αυτό επιλέχτηκαν επτά αρχαιολογικοί τόποι (η Βασιλική της Αγίας Σοφίας, η στήλη των Όφεων στην Αγ. Δημητρίου, ο Ιππόδρομος, ο νεολιθικός οικισμός στη ΔΕΘ, το ρωμαϊκό λουτρό στην πλατεία Αντιγονιδών, το cubiculum (ταφικό κτίσμα) στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και ο ναός του Σέργιου Πραγαμά στην Μπαλταδώρου 6-8). Πρόκειται για αρχαιολογικούς τόπους άγνωστους στο ευρύ κοινό, που διατηρούνται κάτω από τις σύγχρονες πολυκατοικίες και παραμένουν αφανείς, χωρίς οργανική σχέση με την καθημερινή ζωή της πόλης.
Επτά αφίσες, τοποθετημένες στους επιλεγμένους αυτούς τόπους, θα παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες, μέσω QR codes και με τη βοήθεια κινητού ή tablet, να λαμβάνουν με συνοπτικό, ξεκάθαρο αλλά και ελκυστικό τρόπο, βασικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό τόπο με εποπτικό υλικό, κείμενα και φωτογραφίες (www.invisiblemonuments.web.auth.gr). Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σχολιασμού που επιτρέπει, πέρα από τη γνώση των συγκεκριμένων τόπων, τη δημιουργία μιας εμπειρίας, μιας προσωπικής σχέσης με τα μνημεία, καλλιεργώντας, έτσι, μια βιωματική μνήμη για τον επισκέπτη.
Στόχος είναι το κοινό, μέσα από τη δράση, να αποκτήσει προσωπικές εμπειρίες, μια μικρή προσωπική μνήμη σε σχέση με το αόρατο παρελθόν της πόλης και να το εκφράσει μέσα από λόγια και εικόνες…