ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τήλος: Το νησί που αγκαλιάζει τους πρόσφυγες

«Η φρίκη στα μάτια αυτών των ανθρώπων, ειδικά των παιδιών, είναι μία εικόνα τραγική. Όσο σκληρός, όσο κερδοσκόπος και να είσαι, δε γίνεται να μη λυγίσεις».

Αρκεί αυτή η φράση της δημάρχου της Τήλου, Μαρίας Καμμά, για να εξηγήσει κανείς τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο το μικρό νησί των Δωδεκανήσων έχει υποδεχθεί και προσφέρει μια ανοιχτή αγκαλιά σε χιλιάδες πρόσφυγες.

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τη δήμαρχο, στην Τήλο των 500 κατοίκων, έχουν φτάσει 5.500 άτομα.

Χωρίς την παραμικρή βοήθεια, είτε κρατική, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρωτοβουλίες του Δήμου, των κατοίκων και εθελοντών, έγινε εφικτό να φιλοξενηθούν στο νησί πρόσφυγες που βρήκαν στέγη, τροφή και ζεστασιά.

«Μόνοι μας δημιουργήσαμε ουσιαστικά χώρους υποδοχής για τους πρόσφυγες, ένα άτυπο hot spot», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Press 724 η κα. Καμμά.

Το πρώτο σημείο που χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση των προσφύγων ήταν το σχολείο του νησιού, ενώ σε επόμενη φάση χρησιμοποιήθηκε ένα μοναστήρι. Από το καλοκαίρι και μετά η φιλοξενία πραγματοποιείται σε ένα παλιό στρατόπεδο στο οποίο έγιναν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις και εργασίες ώστε να είναι όσο καλύτερες γίνεται οι συνθήκες.

prosfiges_tilos3

tilos_prosfiges1

Η μοναδική βοήθεια προς την Τήλο, πέραν βεβαίως των εθελοντών, προήλθε μέσω ενός προγράμματος της ΜΚΟ Solidarity Now, χάρη στο οποίο θα αποκτηθούν κάποια κοντέινερ.

Όπως ανέφερε η δήμαρχος «όλο το νησί βοηθάει τους ανθρώπους που φτάνουν εδώ. Έχουμε περισυλλέξει πρόσφυγες από βράχια, απόκρημνες παραλίες. Είναι συγκινητική η αντίδραση των κατοίκων. Ηλικιωμένοι άνθρωποι αγοράζουν φέρνουν για να προσφέρουν ότι μπορούν. Ακόμα έχουμε συγκεντρωμένα τρόφιμα στις αποθήκες του Δήμου.Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ηλικίας 62 χρονών, σε καθημερινή βάση από το πρωί μέχρι το βράδυ μαγειρεύει για τους πρόσφυγες».

tilos_prosfiges

prosfiges_tilos

Την ίδια στιγμή το παράδειγμα της Τήλου ανατρέπει και τις όποιες φωνές έχουν ακουστεί σε άλλες περιπτώσεις πως το προσφυγικό πλήττει τον τουρισμό. Η κα. Καμμά ανέφερε πως ο τουρισμός του νησιού δεν επλήγη καθόλου. Αντίθετα, αυξήθηκε ο αριθμός κατασκηνωτών, οι οποίοι μάλιστα συνέδραμαν και αυτοί με όποιον τρόπο μπορούσαν στη φροντίδα των προσφύγων.

Η δήμαρχος μάλιστα υποστηρίζει πως η Τήλος κάθε άλλο παρά ζημιωμένη και χαμένη είναι από τις προσφυγικές ροές.

«Για τον τρόπο με τον οποίο έχουμε διαχειριστεί στην Τήλο το συγκεκριμένο θέμα, έχουν γραφτεί ύμνοι στο διεθνή τύπο. Έτσι γίνεται γνωστό και το πρόβλημα, αλλά και το νησί μας. Πολλοί άνθρωποι θέλησαν για αυτό το λόγο να μας βοηθήσουν με διάφορες προσφορές, όπως για παράδειγμα η επίπλωση που εξασφαλίστηκε για τα κοντέινερ στα οποία θα μπορούν να μείνουν οι πρόσφυγες».

Το προσφυγικό και η δράση των εθελοντών συγχρόνως αποτέλεσαν την αφορμή για να μπορέσει η Τήλος να βρει λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο χρόνο, αυτό της έλλειψης γιατρού.

«Εδώ και ένα χρόνο στο νησί δεν υπάρχει γιατρός. Μία φόρα την εβδομάδα μόνο, ερχόταν ένας αγροτικός γιατρός από τη Ρόδο, που δεν είχε τη δυνατότητα να μπορέσει στο λίγο χρόνο που βρισκόταν στο νησί να ασχοληθεί με όλα τα περιστατικά που υπήρχαν και αφορούσαν είτε τους κατοίκους, αλλά και πολλούς από τους πρόσφυγες, που τον χρειάζονταν. Έτσι όταν ήρθαν στο νησί οι Γιατροί του Κόσμου και έμαθαν το πρόβλημα που υπάρχει, εξασφαλίστηκε η παρουσία τους εδώ για τα επόμενα 3 χρόνια και η Τήλος απέκτησε μόνιμο γιατρό».

Ως προς την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η κα. Καμμά πιστεύει πως θα βγάλει την Ελλάδα από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί. Όπως χαρακτηριστικά είπε «στο παρελθόν η χώρα είχε δεχθεί τη διεθνή κατακραυγή με τη κατηγορία πως το Λιμενικό βούλιαζε βάρκες προσφύγων και τους άφηνε να πνιγούν. Η πιο χαλαρή πολιτική που επέδειξαν οι αρχές τα επόμενα χρόνια στο θέμα αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα να ασκηθεί κριτική στην Ελλάδα επειδή δεν ελέγχει ποιοι περνούν στην Ευρώπη. Με την παρουσία του ΝΑΤΟ τώρα, τι θα βρουν να πουν;».

Πρόσθεσε ωστόσο πως η εξέλιξη αυτή δε λύνει το πρόβλημα καθώς οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη ψάχνοντας απλά κάποια άλλη δίοδο.

Μάλιστα ασκεί κριτική και σε όσους αντιδρούν στη δημιουργία hot spots, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε φτιάξει μόνοι μας στην ουσία hot spot. Τι είναι πια τα hot spot; Προτιμούν δηλαδή να βλέπουν τους ανθρώπους αυτούς κατασκηνωμένους στα λιμάνια και τις πλατείες, χωρίς καμία προστασία και φροντίδα; Εμείς δεν είχαμε καμία στιγμή τέτοιες εικόνες».

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου