ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφοδρές συγκρούσεις φοιτητών – αστυνομίας στο Μαρόκο

Συμπλοκές ξέσπασαν χθες στη Φες, στο κεντρικό Μαρόκο, ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και φοιτητές που πρόσκεινται στη ριζοσπαστική αριστερά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί και στις δύο πλευρές.

Οι συγκρούσεις έγιναν γύρω από την πανεπιστημιούπολη και έξω από το δικαστήριο της πόλης, έπειτα από επέμβαση της αστυνομίας, προκειμένου να διαλύσει μια καθιστική διαμαρτυρία.

Φοιτητές είχαν πάει έξω από το δικαστήριο σε ένδειξη συμπαράστασης δύο συμφοιτητών τους, οι οποίοι κατηγορούνται για τον φόνο ενός ισλαμιστή φοιτητή, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του μετά απόσυμπλοκές ανάμεσα σε μέλη ισλαμιστικών και αριστερών φοιτητικών οργανώσεων τον Απρίλιο του 2014 στο πανεπιστήμιο Νταρ Ελ Μεχράζ στη Φες, που θεωρείται το τελευταίο προπύργιο του φοιτητικού κινήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς στο Μαρόκο.

Στέλεχος του γραφείου της Μαροκινής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMDH) δήλωσε ότι τραυματίστηκαν στα επεισόδια 25 φοιτητές, οι οποίοι φέρουν τραύματα διαφόρων βαθμών σοβαρότητας, ανέφερε ο ίδιος.

«Οι διαδηλωτές έκαναν χρήση βίας και πέταξαν πέτρες (…) Στη σύγκρουση υπήρξαν πολλοί τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης» και χρειάστηκε «η διακομιδή τους στο νοσοκομείο για να λάβουν τις αναγκαίες φροντίδες», ανέφεραν από την πλευρά τους οι τοπικές αρχές, χωρίς να διευκρινίσουν τον αριθμό των τραυματιών.

Η εφημερίδα L’Economiste έκανε λόγο για περίπου 20 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Δεκαεπτά φοιτητές συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν με εισαγγελική διαταγή, ενώ διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν και άλλα πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες ότι ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια.