ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Συμμαχία» Περιφέρειας και 31 εταιρειών Logistics για τα προβλήματα του κλάδου – Αναλυτικά η κοινή επιστολή

Κοινή επιστολή, με την οποία ζητείται η άμεση ρύθμιση των θεμάτων λειτουργίας μεταφορικών εταιριών logistics, έστειλε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 31 εκπρόσωποι εταιριών διαμεταφοράς και logistics (ελληνικών και διεθνών), στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η επιστολή, που για λογαριασμό της Περιφέρειας, υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, αναφέρεται στην ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση του Νόμου 4302/2014, με τον οποίο ρυθμίζονται τα θέματα λειτουργίας των συγκεκριμένων εταιριών.

Πρόκειται για εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο των logistics στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά αδυνατούν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, καθώς δεν έχει ακόμη υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που τρία χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου, θα τον θέσει σε ισχύ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σχεδόν από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου συναντήθηκε επανειλημμένα, πριν και μετά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, με τους εκπροσώπους των δύο συναρμόδιων Υπουργείων, Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να τους πείσει ότι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και παρόλο που πέτυχε να κινηθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη της ΚΥΑ, φαίνεται ότι η υπογραφή της «έχει κολλήσει» στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιμένει να ζητεί την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς περαιτέρω καθυστερήσεις ελλοχεύουν τον κίνδυνο να εξανεμίσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την τοπική οικονομία.

Η τελευταία επιστολή στάλθηκε στις 3 Μαΐου 2017 προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και είναι προϊόν συναπόφασης, που προέκυψε σε πρόσφατη συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και με τη συμμετοχή στελεχών ελληνικών και διεθνών εταιρειών στον κλάδο των logistίcs. Εταιριών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ίδρυση γραφείων τους με έδρα τη Θεσσαλονίκη ή για την επέκταση των διαμεταφορικών δραστηριοτήτων που ήδη ασκούν στην περιοχή.

Στην κοινή επιστολή ζητείται «η άμεση επίλυση του χρόνιου προβλήματος ενεργοποίησης του Ν. 4302/2014, που ρυθμίζει τα θέματα αδειοδότησης και λειτουργίας εταιριών logisticsEπειδή η έκδοση της ΚΥΑ θα προσδώσει ουσιαστικό αναπτυξιακό πρόσημο όχι μόνο στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας και κατ’ επέκταση θα ενισχύσει την εθνική οικονομία, θα παρακαλούσαμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες».

Όπως τόνισε ο κ. Γιουτίκας: «Είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα να έχουμε εύρωστες επιχειρήσεις με διεθνή δραστηριότητα όπως και εγχώριες, με σοβαρή βούληση για επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, να έχουμε κι ένα σύγχρονο νόμο που ρυθμίζει τα θέματα των αδειοδοτήσεών τους και της λειτουργίας τους, αλλά να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο! Επί οχτώ και πλέον μήνες πιέζουμε για την ΚΥΑ, που θα ενεργοποιήσει το νόμο. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων. Εμείς, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ενημέρωσα και τους εκπροσώπους των επενδυτών, είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε στις αδειοδοτήσεις, με βάση τις διατάξεις του Ν. 4302/2014 ο οποίος μεταφέρει πλέον τη σχετική αρμοδιότητα στο δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Είναι η ώρα να συντονιστούν επιτέλους και οι αρμόδιοι Υπουργοί. Η ανάγκη για τόνωση, ενίσχυση και ανάπτυξη της οικονομίας είναι αδήριτη, δεν μπορεί να περιμένει τις προθέσεις και τις διαθέσεις κανενός».