ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβουλές για πιό light μαγείρεμα

Σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, δεν έχει σημασία μόνο το τι τρώμε αλλά και το πώς το μαγειρεύουμε. Στις γραμμές που ακολουθούν, σας παρουσιάζουμε 8 tips μαγειρέματος που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη θρεπτική αξία των τροφών σας, χωρίς να φορτωθείτε θερμίδες.

Κόψτε τα λαχανικά σε μεγαλύτερα κομμάτια. Μπορεί τα πιάτα σας να υπολείπονται της κομψότητας που θα είχαν αν τα λαχανικά ήταν κομμένα σε κυβάκια, τα μεγάλα κομμάτια όμως θα απορροφήσουν λιγότερο λάδι κατά το μαγείρεμα.
Μην παραβράζετε τα ζυμαρικά σας. Θα χάσουν τις πολύτιμες φυτικές ίνες τους και θα μετατραπούν σε κατεργασμένους υδατάνθρακες. Τα ζυμαρικά al dente, εξασφαλίζουν μεγαλύτερο κορεσμό- έτσι θα φάτε λιγότερο.
Πειραματιστείτε με βότανα και μπαχαρικά, για να μειώσετε το αλάτι που καταναλώνετε, χωρίς να στερηθείτε τη γεύση.
Μην ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Θα σας χορτάσουν και θα μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες να τσιμπολογήσετε ανθυγιεινά φαγητά ανάμεσα στα γεύματα.
Κάντε το ψάρι σας ποσέ, μέσα σε βραστό νερό ή σε ζωμό ψαριού. Πρόκειται για μια πολύ καλή εναλλακτική του τηγανίσματος.
Χρησιμοποιήστε ένα ραβδομπλέντερ για να φτιάχνετε γρήγορα σάλτσες και σούπες. Είναι εύκολο στη χρήση του και στον καθαρισμό του. Θα σας βοηθήσει να φτιάξετε σούπες και σάλτσες από ωμές και μαγειρεμένες ντομάτες ή μαγειρεμένο κουνουπίδι, χωρίς την προσθήκη κρέμας.
Κάντε τα λαχανικά σας στον ατμό. Όσο περισσότερο μαγειρεύονται τα λαχανικά σε υψηλές θερμοκρασίες, τόσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά χάνουν. Τα σέσκουλα για παράδειγμα, μπορούν να χάσουν έως και το 15% της βιταμίνης C που περιέχουν, με μόλις 5 λεπτά επιπλέον μαγειρέματος.
Όταν ψήνετε κρέας, τοποθετήστε το σε μια σχάρα ώστε να φύγουν τα λίπη του. Για να μην στεγνώσει το κρέας, μπορείτε να το ραντίζετε με κρασί, χυμό λεμονιού ή ζωμό.