Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, 17:00- 19:00 Διάρκεια έως 2 Φεβρουαρίου
Το ACT – American College of Thessaloniki, μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια, σας προσκαλεί στην έκθεση «Στοά Μαλακοπή: Μνήμη και επιχειρηματικότητα» που φιλοξενείται στη Στοά Μαλακοπή (Συγγρού 7). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 στις 5 το απόγευμα και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου.
Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της εκπαιδευτικής πιλοτικής έρευνας με τίτλο ‘Στοές της Θεσσαλονίκης: Μνήμη και αναδυόμενη επιχειρηματικότητα’ (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2017). Για την έρευνα συνεργάστηκαν φοιτητές και φοιτήτριες από το τμήμα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ACT και το Τμήμα Γραφικού Σχεδίου του North Carolina State University στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του κοινού μαθήματος Service Learning (Εμπειρική Μάθηση και Εθελοντισμός). Το μάθημα αποτελεί προέκταση της εκπαιδευτικής πράξης στην τοπική κοινωνία. Φοιτητές και φοιτήτριες συνεργάζονται με δημόσιους και μη-κερδοσκοπικούς φορείς με στόχο την εμπειρική διερεύνηση και κατανόηση κοινωνικών θεμάτων και προβλημάτων και σύνδεση με το γνωστικό αντικείμενο των μαθημάτων της κατεύθυνσής τους.
Ο στόχος της έρευνας είναι η μελέτη της ιστορίας και της επιχειρηματικής πορείας εμπόρων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε εμπορικές στοές της Θεσσαλονίκης, όπως τις έχουν αποτυπώσει και βιώνουν οι ίδιοι. Οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων αποτελούν αφορμή για να μελετηθούν αφενός η εξέλιξη των εμπορικών στοών στον χρόνο και αφετέρου μέθοδοι βιώσιμου και συμμετοχικού σχεδιασμού με την τοπική κοινωνία μέσα από διεπιστημονικές συνεργασίες.
Η Στοά Μαλακοπή αποτέλεσε τη μελέτη περίπτωσης της παραπάνω έρευνας. Το κτίριο κτίστηκε το 1907 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι στον χώρο της αυλής του σπιτιού της οικογένειας Αλλατίνη για να στεγάσει την Τράπεζα Θεσσαλονίκης. Το 1954 άλλαξε ιδιοκτησία και μετασκευάστηκε για να στεγάσει την εμπορική στοά Μαλακοπή. Από τότε πολλοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες πέρασαν από τη Στοά Μαλακοπή, πολλοί λίγοι από τους οποίους παρέμειναν εκεί, ενώ καινούριες επιχειρήσεις και καταστήματα έχουν πρόσφατα εγκατασταθεί στο ιστορικό αυτό κτίριο.
Με μεθοδολογικό εργαλείο την προφορική ιστορία, η τοπική ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τρεις φοιτητές του ACT, μία φοιτήτρια του North Carolina State University και τους διδάσκοντες / υπεύθυνους έρευνας πήρε συνεντεύξεις από δεκατρείς (13) συνολικά επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον χώρο της στοάς. Αυτοί μοιράστηκαν βιώματα και αναμνήσεις από τη συγκεκριμένη περιοχή και την επιχειρηματική τους πορεία μέσα στον χρόνο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα και τις σκέψεις και προτάσεις τους για μια βιώσιμη ανάπτυξη της στοάς, δεδομένου ότι αποτελεί ιστορικό ορόσημο πολιτισμικής κληρονομιάς για τη γειτονιά. Από την πλευρά τους φοιτητές και φοιτήτριες γραφικού σχεδίου του North Carolina State University αξιοποίησαν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα και οπτικό υλικό (π.χ. φωτογραφίες των συμμετεχόντων στον χώρο τους και πλάνα και κατόψεις της Στοάς Μαλακοπής) και δημιούργησαν αφίσες για την κάθε μία επιχείρηση, οι οποίες αποτελούν εκθεσιακό υλικό στην παρούσα διοργάνωση. Στην έκθεση οι τοπικοί ερευνητές-φοιτητές του ACT εκπροσωπώντας την ερευνητική ομάδα στο σύνολό της, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους και το εκθεσιακό υλικό.
Υπεύθυνοι της έρευνας είναι η Δρ Μαρία Πατσαρίκα, Τμήμα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, ACT και ο καθηγητής Scott Townsend, School of Graphic Design, North Carolina State University. Αφορμή για τη διεπιστημονική τους συνεργασία αποτέλεσε η έκθεση του Scott Townsend ‘Social Capital / Κοινωνικό Κεφάλαιο’, η οποία διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 2017 από το Dukakis Center στο ACT σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Κοινός άξονας των δύο δράσεων είναι αφενός η εμπλοκή φοιτητών στην ερευνητική διαδικασία και αφετέρου η συνεργασία με την τοπική κοινωνία στη διαδικασία διερεύνησης και κατανόησης των κοινωνικών αλλαγών και προβλημάτων που την αφορούν.
Σημαντική βοήθεια στην έρευνα προσέφεραν οι Δρ Ευάγγελος Χεκίμογλου, Έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, και κα Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Μπέτυ Βορεοπούλου, Αλκμήνη Τριγωνάκη και Λάζαρο Γραικό για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της έκθεσης.
Για περισσότερες πληροφορίες: Μαρία Πατσαρίκα, [email protected]