Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) για τη διάθεση σε τρίτους, συνολικής υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ισχύος 460 μεγαβάτ από τη ΔΕΗ.
Το μέτρο που θεσπίστηκε στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των πιστωτών για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ σε ποσοστό 20% μέχρι το 2017 και κάτω από το 50% μέχρι το τέλος του 2019, θα δώσει την ευκαιρία στους ιδιώτες παρόχους να αποκτήσουν για πρώτη φορά πρόσβαση στη φθηνή παραγωγή του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών καθιστώντας το μείγμα καυσίμου τους, που μέχρι τώρα στηρίζεται αποκλειστικά στο φυσικό αέριο, πιο ανταγωνιστικό έναντι της ΔΕΗ.
Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας ορίστηκε με υπουργική απόφαση στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα . Αν και συνολικά άδεια προμηθευτή διαθέτουν σήμερα 29 εταιρείες και θεωρητικά έχουν δικαίωμα συμμετοχής, η εγγραφή στο σχετικό Μητρώο προϋποθέτει και πελατολόγιο που σημαίνει ότι τα 460 MW θα διεκδικήσουν οι 7 εταιρείες ιδιωτών παρόχων που διαθέτουν μερίδια στη λιανική αγορά.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και βιομηχανίες που διαθέτουν άδεια προμηθευτή ως διακριτή δραστηριότητα και προμηθεύουν ήδη καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν μέσω θυγατρικής της που κατέχει άδεια προμηθευτή και τροφοδοτεί ήδη εταιρείες του ομίλου, ενώ σε κινητικότητα βρίσκονται και άλλες μεγάλες βιομηχανίες που δεν έχουν προλάβει ωστόσο να αποκτήσουν πελατολόγιο, κάτι που μεταθέτει τη συμμετοχή τους στην επόμενη δημοπρασία που θα διεξαχθεί στις αρχές του 2017.
Ένα από τα γκρίζα σημεία του σχεδίου εφαρμογής των δημοπρασιών είναι η δυνατότητα που δίνεται στους προμηθευτές να εξάγουν ακόμη και το 100% της ενέργειας που θα πάρουν μέσω του νέου αυτού μηχανισμού στο εξωτερικό, κάτι που δεν συνάδει με τον βασικό στόχο της μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ σε συγκεκριμένα ποσοστά ανά έτος. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος η ΔΕΗ να χάσει μερίδιο από την παραγόμενη ισχύ της χωρίς να διασφαλίζεται και η απαιτούμενη από το μνημόνιο μείωση μεριδίων στη λιανική αγορά, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη λήψης άλλων δομικών μέτρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον σχετικό νόμο, δηλαδή στην πώληση μονάδων.
Σύμφωνα με το σχέδιο εφαρμογής των δημοπρασιών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τον περασμένο Αύγουστο, για το 2016 θα πρέπει να δημοπρατηθεί το 8% του συνολικής κατανάλωσης στη λιανική αγορά στο διασυνδεδεμένο σύστημα με βάση την κατανάλωση του προηγούμενου έτους και σημείο αναφοράς το μερίδιο της ΔΕΗ κατά τον μήνα Αύγουστο του 2015, το οποίο ανερχόταν στο 95,24%, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο 89%.
Για το έτος 2017 θα πρέπει να δημοπρατηθεί ποσοστό 12% και ποσοστό 13% τόσο για το έτος 2018 όσο και για το 2019. Στο τέλος του 2016 το ποσοστό της ΔΕΗ στη λιανική αγορά θα πρέπει να είναι λιγότερο από 87,24%, στο τέλος του 2017, λιγότερο από 75,24%, στα τέλη του 2018 θα πρέπει να περιοριστεί στο 62,24% και στο τέλος του 2019 στο 49,24%.