Με κόκκινη μπογιά έχουν βαφτεί τα σπίτια στα οποία διαμένουν πρόσφυγες στην πόλη Middlesbrough, στη βορειοανατολική Αγγλία. Το γεγονός έχει απασχολήσει τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες προσφύγων από το Ιράν, την Συρία και το Αφγανιστάν, που διαμένουν στην περιοχή και διαμαρτύρονται ότι έχουν γίνει ο εύκολος στόχος βανδάλων, που τους επιτίθενται με αβγά και περιττώματα σκύλων.
Το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την έκταση που πήρε το θέμα, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί επείγουσα σχετική έρευνα και οι πόρτες των κατοικιών των προσφύγων θα βαφτούν σε άλλο χρώμα. Ο Ian Swalles, πρώην βουλευτής των Φιλελεύθερων στην πόλη Redcar, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, χαρακτήρισε τις κόκκινες πόρτες «σύμβολο διάκρισης» και δήλωσε ότι αυτή η τακτική θυμίζει την ναζιστική Γερμανία του 1930, όταν οι Ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους να φορούν ένα κίτρινο αστέρι για να ξεχωρίζουν.
Ο 58χρονος Ιρανός Mohammed Bagher Bayzavi, που κατοικεί στην πόλη και έχει καταθέσει αίτηση για άσυλο δήλωσε: «Όλοι γνωρίζουν ότι οι κόκκινες πόρτες ανήκουν στην εταιρεία Jomast. Αλλάξτε το χρώμα σε οτιδήποτε άλλο εκτός από κόκκινο».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times για τις κατοικίες αυτές, ιδιοκτησίας της εταιρείας Jomast, που έχει αναλάβει με υπεργολαβία η εταιρεία G4S, η κυβέρνηση πληρώνει 175 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο για να κατοικούν οι αιτούντες άσυλο της περιοχής, που καταβάλλουν ένα μικρό ενοίκιο.
Οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν ότι οι πόρτες μόνο στις κατοικίες των προσφύγων είναι κόκκινες και ισχυρίστηκαν πως το ίδιο χρώμα έχουν όλες οι κατοικίες που τους ανήκουν, είτε σε αυτές διαμένουν πρόσφυγες, είτε διαμένουν Βρετανοί.
Αλλά, ο Ahmad Zubair, από το Αφγανιστάν, δήλωσε στους Times ότι όλοι στην πόλη γνωρίζουν πως μόνο οι πόρτες των προσφύγων έχουν κόκκινο χρώμα. Μάλιστα, όταν ο ίδιος έβαψε άσπρη την πόρτα του σπιτιού του την επόμενη ημέρα ένας εργάτης της Jomast την έβαψε πάλι κόκκινη!
Ο υπουργός Μετανάστευσης James Brokenshire δήλωσε ότι ήδη διενεργείται έρευνα για το θέμα και διαβεβαίωσε ότι, αν αποδειχθεί συμπεριφορά διάκρισης εναντίον των προσφύγων, η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα.