megaro_astynomias

Στη Βουλή το θέμα του προσωπικού καθαριότητας στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης!

Ερώτηση προς τη Βουλή και τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την αξιοποίηση πλεονάζοντος προσωπικού καθαριότητας που απασχολείται σε δήμους και δημόσιες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, απηύθυνε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς.

Ο κ. Φωκάς προτείνει την απασχόληση του υπεράριθμου προσωπικού καθαριότητας στη ΓΑΔΘ μέχρι να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα στις αστυνομικές υπηρεσίες. Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς επισημαίνει: «Η κυβέρνηση έσπευσε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να υπογράψει την παράταση του έκτακτου προσωπικού καθαριότητας που απασχολείται σε όλα τα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών και των ΟΤΑ. Από την απόφαση αυτή εξαιρέθηκε –άγνωστο γιατί- η ανανέωση της σύμβασης καθαρισμού της ΓΑΔΘ και των αστυνομικών τμημάτων όλης της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή, απόλυτη αδιαφορία και πλήρης απαξίωση της πόλης και της Αστυνομίας. Τουλάχιστον, ας απασχοληθούν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας στις αστυνομικές υπηρεσίες μέχρι να δοθεί οριστική λύση. Λίγη λογική δεν έβλαψε ποτέ κανέναν…»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Προς: Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: «Αξιοποίηση πλεονάζοντος προσωπικού καθαριότητας από δήμους και δημόσιες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης στη ΓΑΔΘ»

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος υπογράψατε όλο το υπουργικό συμβούλιο και ο Πρωθυπουργός πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις 30/12/2015, για την αυτοδίκαιη παράταση του έκτακτου προσωπικού καθαριότητας πανελλαδικώς!

Συγκεκριμένα, κρίνατε ως έκτακτη περίπτωση και εξαιρετικά επείγουσα και παρατείνατε αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2016 τις ισχύουσες ατομικές συμβάσεις για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, και των ΟΤΑ, και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, και όσες πρόκειται να υπογραφούν έως τις 31.12.2015, καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει μέχρι και τριάντα(30) ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης!!

Την ίδια στιγμή αφήσατε να λήξει στις 31/12/2015 η σύμβαση καθαρισμού στη ΓΑΔΘ, αφήνοντας χωρίς καθαρίστριες τα αστυνομικά τμήματα όλης της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης και τη ΓΑΔΘ!

Γεμίσατε τους Δήμους της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης με πλεονάζον προσωπικό που δεν τους είναι απαραίτητο, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό τους.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ο Δήμος Ωραιοκάστρου βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά την υποχρεωτική παράταση του έκτακτου προσωπικού στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, αφού διαθέτει πλέον 118 εργαζόμενους στην καθαριότητα (63 + 55 που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους αυτοδικαίως)!!

Στον αντίποδα, οι συνθήκες υγιεινής στη ΓΑΔΘ και στα Αστυνομικά Τμήματα της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης χωρίς καθόλου συνεργεία καθαρισμού είναι επικίνδυνες για τους αστυνομικούς υπαλλήλους, τους πολίτες και τους προσωρινά κρατούμενους στα κρατητήρια.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

• Γιατί δεν δόθηκε ανάλογα παράταση μέχρι να υπογραφεί η νέα σύμβαση έργου για την καθαριότητα στη ΓΑΔΘ και στις αστυνομικές υπηρεσίες;
• Είναι στις άμεσες προθέσεις σας η αξιοποίηση κάποιων από το έκτακτο προσωπικό καθαριότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου στη ΓΑΔΘ και στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης;»