Με τη σκληρή γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ συντάσσεται ανοιχτά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας διπλωματικά αλλά ξεκάθαρα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει τυχόν παρεμβάσεις στο έργο της στατιστικής υπηρεσίας.
«Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Κομισιόν, ότι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε μέσα ενημέρωσης φαντάζουν να αμφισβητούν τα [στατιστικά] δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.
Το ΔΝΤ έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι η ποιότητα των ελληνικών στατιστικών βελτιώθηκε από το 2010 – δηλαδή αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο διωκόμενος πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου. «Πιστεύουμε πως αυτή η πρόοδος θα πρέπει να διατηρηθεί», προσέθεσε με νόημα ο κ. Ράις.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως στις επαφές με τις ελληνικές Αρχές το Ταμείο θα φροντίσει να διασφαλίσει ότι τα στοιχεία που του αναφέρονται είναι ακριβή, σε ένα έμμεσο μήνυμα πως το Ταμείο βάζει αστερίσκο στη στατιστική αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς μετά την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ.
Έρχεται το Σεπτέμβριο η Βελκουλέσκου
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου και κλιμάκιο του ΔΝΤ θα αφιχθούν στην Αθήνα το δεύτερο 15ημερο του Σεπτεμβρίου, για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Άρθρου 4, που είναι η τακτική διαδικασία ελέγχου του Ταμείου στα κράτη-μέλη του.
Αν και τυπικά ο έλεγχος γίνεται ετήσια, το τελευταίο Άρθρο 4 για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε πριν από περισσότερο από τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2013.
Στο επίκεντρο του επικείμενου Άρθρου 4 δεν θα βρεθούν μόνο θέματα που συνδέονται με το Μνημόνιο, αλλά και θέματα γενικότερου μακροοικονομικού ενδιαφέροντος.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τον έλεγχο θα χρησιμοποιηθούν και στις διαπραγματεύσεις για την επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και για τη νέα αξιολόγηση του Ταμείου όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ράις διευκρίνισε ωστόσο ότι ΔΝΤ και ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν κάνει νέες επαφές αναφορικά με το χρέος κατά τη διάρκεια του θερινού διαλείμματος, αν και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Πηγή: skai