Σκάνδαλο υπερσυνταγογράφησης στο Ιπποκράτειο
Ευθύνες σε βάρος τριών γιατρών στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, για υπερσυνταγογράφηση στο Αιμορροφιλικό Κέντρο του Ιδρύματος, καταλογίζει σε πόρισμά του το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, κατόπιν έρευνας που διενήργησε, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.
Η έρευνα των ελεγκτών του Σώματος διεξήχθη ύστερα από σχετική εντολή που έδωσε τον Οκτώβριο του 2013, ο τότε εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος.
Είχε προηγηθεί καταγγελία γιατρού, που έκανε λόγο για αλόγιστες δαπάνες στη λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου. Χαρακτηριστικό των όσων ανέφερε ήταν ότι το κόστος λειτουργίας του, την 5ετία που προηγήθηκε της καταγγελίας, κυμαίνονταν από 10 έως 19 εκατ. ευρώ ετησίως, τη στιγμή που το αντίστοιχο Κέντρο στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείου των Αθηνών κόστισε το ίδιο διάστημα 3,5 με 4,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Εκτός από τα παραπάνω, ο ίδιος γιατρός διατύπωσε καταγγελίες για εμπορία αιμορροφιλικών φαρμάκων σε χώρες των Βαλκανίων.
Κατόπιν αυτών, ο εισαγγελικός λειτουργός προέβη στην παραγγελία προκαταρκτικής έρευνας προς το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, οι ελεγκτές του οποίου, εξετάζοντας τις καταγγελίες, καταλογίζουν ευθύνες σε βάρος τριών γιατρών – υπευθύνων του Αιμορροφιλικού Κέντρου του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα της υπό έρευνας καταγγελίας, ήτοι για τα έτη 2009 έως 2013.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι ελεγκτές «ξεσκόνισαν» τα φύλλα νοσηλείας ασθενών και διαπίστωσαν περιπτώσεις, όπου οι παραγγελίες αιμορροφιλικών φαρμάκων, που θεωρούνται υψηλού κόστους, από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου ήταν σε ποσότητες διπλάσιες από τις κανονικές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς, για τη θεραπεία του οποίου παραγγέλθηκαν σε διάστημα δύο ετών φάρμακα αξίας 10 εκατ. ευρώ.