ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεισμός: Άνοιξε η γη στη Χιλή από τα 7,7 Ρίχτερ

Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι που εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Χιλή. Οι αρχές είχαν προλάβει να ενημερώσουν τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε ασφαλέστερα σημεία στην ενδοχώρα, καθώς κύματα τσουνάμι αναμένονταν να χτυπήσουν τις ακτές, κίνδυνος που τελικά φαίνεται πως απομακρύνεται.

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Χιλής μείωσαν το επίπεδο κινδύνου πρόκλησης τσουνάμι στην περιοχή του Λος Λάγκος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Η δόνηση καταγράφηκε στις 16.22 (ώρα Ελλάδας). Το επίκεντρό της εντοπίστηκε στα νότια του Σαντιάγο, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Πουέρτο Κελόν (στο νησί Τσιλοέ) και προερχόταν από εστιακό βάθος 33 χιλιομέτρων.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του σεισμού, το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού (PTWC) εξέδωσε σχεδόν άμεσα προειδοποίηση για τη θαλάσσια περιοχή σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο της δόνησης. Παρόμοια προειδοποίηση εξέδωσε και το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής. Ωστόσο, λίγο αργότερα οι αρμόδιες αρχές ήραν την προειδοποίηση, καθώς ο κίνδυνος να χτυπήσουν τις ακτές κύματα είχε περάσει.

Οι σεισμοί μεγέθους άνω των 7 βαθμών θεωρούνται πολύ μεγάλοι και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στις υποδομές.

Οι πρώτες ζημιές που έχουν αναφερθεί, είναι στο οδικό δίκτυο, με τη γη να έχει ανοίξει στα δύο.

Το 2010 μια δόνηση 8,8 βαθμών προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα που έπληξαν πολλές παραλιακές πόλεις της νότιας και κεντρικής Χιλής.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γεωδυναμικού ινστιτούτου της Χιλής στο CNN Chile, ο ισχυρός σεισμός θυμίζει αντίστοιχα αυτoύς που είχαν σημειωθεί στη χώρα το 2010 και το 2015.

πηγή cnn.gr