ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕΒ: Τα ελληνικά προϊόντα µε συγκριτικό εξαγωγικό πλεονέκτηµα

Τρόφιµα – ποτά, καπνός, πρώτες ύλες και καύσιµα είναι οι τοµείς στους οποίους η Ελλάδα εµφανίζεται να έχει συγκριτικό πλεονέκτηµα στις εξαγωγές, σύµφωνα µε την ανάλυση που περιλαµβάνεται στο εβδοµαδιαίο δελτίο οικονοµικών εξελίξεων του Συνδέσµου Ελλήνων Βιοµηχάνων (ΣΕΒ).
Ο Σύνδεσµος επισηµαίνει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα και παράγει και εξάγει, και είναι ικανή να κάνει περισσότερα» και καλεί τους φορείς προώθησης των εξαγωγών να λάβουν υπόψη τα στοιχεία αυτά κατά τον σχεδιασµό της πολιτικής τους ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσµατα.
Σύµφωνα µε την ανάλυση του ΣΕΒ οι εξαγωγές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα µε το αν διαθέτουν ή όχι συγκριτικό πλεονέκτηµα και µε γνώµονα την ποσοτική εξέλιξή τους.
Καλεί επίσης την κυβέρνηση να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις ξένες επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά, ζητώντας κατά προτεραιότητα τη µείωση των ειδικών φόρων στην παραγωγή (π.χ. κόστος ενέργειας) και τη διασφάλιση, µέσω διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων, συνθηκών ανταγωνιστικής διεθνώς κερδοφορίας.