ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχαιολογική Υπηρεσία και Μνημεία στο στόχαστρο & ατοπήματα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ

 

Δύο μήνες μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος απέδωσε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία την ευθύνη για τις καθυστερήσεις του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) δεν θεώρησε σκόπιμο να  απαντήσει, παρά το γεγονός ότι συνιστούν σημαντικό θεσμικό και πολιτικό ατόπημα.

Αντίθετα, το ΥΠΠΟΑ προχώρησε στην αιφνίδια αντικατάσταση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, αποδεχόμενο ουσιαστικά στην πράξη τις αιτιάσεις του Υπουργού ΥΜΕ, εκδίδοντας μάλιστα ένα προσβλητικό για την Αρχαιολογική Υπηρεσία δελτίο τύπου (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=69392). Έτσι, η πολιτική ηγεσία αγνοεί εσκεμμένα τον παραγωγικό χαρακτήρα του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ΥΠΠΟΑ ως «υπεργολάβου» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η στάση αυτή καταδεικνύει μια πολιτική ηγεσία που δεν προτίθεται να υπερασπιστεί τον αυτόνομο ρόλο του ΥΠΠΟΑ στη διαχείριση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ούτε την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική υπεραξία που προκύπτει για τη χώρα από την επιτέλεση αυτού του έργου.

Θα ήταν σίγουρα προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας, αν η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, αντί να αναλώνεται σε δελτία τύπου για την αντικατάσταση αναπληρωτών προϊσταμένων, φρόντιζε για την επίσπευση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την επιλογή προϊσταμένων βάσει των διατάξεων του Νόμου 4369/2016. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται αυθαίρετες παρεμβάσεις και αποκαθίσταται το κύρος της δημόσιας διοίκησης.

Πρωταρχικό, επίσης, μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ πρέπει να αποτελεί η στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ιδιαίτερα των μονάδων στην περιφέρεια της χώρας, με άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ

  • να αναλογιστεί το διεπιστημονικό και πολυσήμαντο κοινωνικά και οικονομικά έργο που παράγεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και
  • να μην ενδίδει σε ιδιωτικά συμφέροντα παρακάμπτοντας τον αρχαιολογικό νόμο και το σύνταγμα.

 

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ του ΣΕΑ