Ζυθοποιΐα της Βαβαυρίας, κατηγορείται έντονα από Γερμανούς, ότι πουλάει ναζιστική μπύρα, με συνθηματικές αναφορές στον Χίτλερ και στους νεοναζί, να αναγράφονται πάνω στις ετικέτες της.
Ο σάλος άρχισε από τις τοπικές ενώσεις φοιτητών ακτιβιστών στη Βαυαρία, οι οποίοι κάλεσαν τους Γερμανούς να μποϋκοτάρουν την καινούργια μπύρα λάγκερ της ζυθοποιίας Röhrl με την ονομασία Grenzzaun Halbe (=μισός φράχτης). Κατηγορούν τη ζυθοποιία ότι με την ονομασία αυτή υπονοεί τους συνοριακούς φράχτες, και περνάει αντι-προσφυγικό μήνυμα. Το μισό, πάντως, της ονομασίας υπονοεί σίγουρα (και) ότι η μπύρα στο μπουκάλι είναι μισό λίτρο.
Επιπλέον οι φοιτητές λένε ότι η τιμή, 88 σεντς, παραπέμπει στον κρυφό χαιρετισμό των νεοναζί. Το όγδοο γράμμα της λατινικής αλφαβήτου είναι το h και οι νεοναζί απευθύνουν ο ένας στον άλλο γραπτώς διακριτικό χαιρετισμό με το διψήφιο νούμερο 88, δηλαδή HH, δηλαδή Heil Hitler.
Νεοναζί, με τατουάζ του συνθηματικού χαιρετισμού «88» (=Heil Hitler)
Αλλά σύμφωνα με τους επικριτές, η ζυθοποιία διέπραξε ατόπημα και στην Ημερομηνία Λήξης της μπύρας. Η ημερομηνία λήξης, «9η Νοεμβρίου», είναι η επέτειος της Νύχτας των Κρυστάλλων, ήτοι του μαζικού πανεθνικού πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου 1938 κατά των Εβραίων. Η Νύχτα των Κρυστάλλων αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος.
Ο επικεφαλής της ζυθοποιίας Röhrl, Φρανκ Σίλνερ, είπε ότι ειδικά για την ημερομηνία λήξης δεν φέρει καμία ευθύνη, αφού αυτή ορίζεται από τις υγειονομικές αρχές. Οσο για τα 88 σεντς, δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό, δήλωσε, αυτός ο συνειρμός, μέχρι στη στιγμή που του το ανέφερε ένας δημοσιογράφος. Η Ενωση των Βαυαρών Ζυθοποιών εξέφρασε πίστη προς τα λεγόμενα του κου Σίλνερ.
Αλλη μπύρα της ίδιας εταιρείας. Στη διαφήμιση η Βαυαρή κοπέλα είναι ντυμένη παραδοσιακά, όπως ντυνόταν και η Ευα Μπράουν, σύντροφος του Αδόλφου Χίτλερ
Ο Αδόλφος Χίτλερ, σε κοινή έξοδο με την Ευα Μπράουν. Μπροστά του βρίσκεται ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα
H Εύα Μπράουν με παραδοσιακή στολή στους αγρούς της Βαυαρίας
Ωστόσο οι φοιτητικές ενώσεις του Πανεπιστημίου Regensburg ανακοίνωσαν ότι ακόμα κι αν θεωρήσει κανείς συμπτώσεις την ημερομηνία λήξης και τα 88 σεντς και μόνο η ονομασία της μπύρας, αξίζει το μποϋκοτάζ.
Το πρωί της 10ης Νοεμβρίου, 1938, μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων
«Είναι λάθος να κάνεις μάρκετινγκ εις βάρος των προσφύγων», δήλωσε ο Μάικλ Αχμαν, εκπρόσωπος των φοιτητών. «Η ονομασία, είναι σαν να δίνει ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία φράχτη, προκειμένου να κρατήσουμε τους πρόσφυγες έξω από τη Γερμανία. Φανταστείτε, κάτω από την ονομασία της πύρας υπάρχει και το σλόγκαν “Προστάτεψε. Αμύνσου. Διατήρησε”».
Ο Φρανκ Σίλνερ, επ΄αυτού διατείνεται ότι δεν υπάρχει καμία έμμεση αναφορά στους πρόσφυγες, και ότι το σλόγκαν αφορά εξ’ ολοκλήρου τη βαυαρική κουλτούρα. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των προσφύγων. Αντίθετα είμαστε οι πρώτοι που τους βοήθησαν… Η ζυθοποιία ναύλωσε οχήματα μεταφοράς των προσφύγων και τους παρείχε δωρεάν ποτά».