Καθημερινά η αυχεναλγία αποτελεί αιτία μείωσης της καθημερινής μας ευεξίας. Παρακάτω σας δίδονται ορισμένες εύκολα εφαρμόσιμες οδηγίες:
– Να κρατάτε τον αυχένα σε ουδέτερη θέση όταν κάθεστε πχ ούτε σε υπερέκταση αλλά ούτε και σε κάμψη γιατί καταπονούνται οι μύες και οι σύνδεσμοι της αυχενικής περιοχής
– Κάθε υλικό για διάβασμα πρέπει να είναι στο επίπεδο των ματιών
– Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να είναι επίσης στο επίπεδο των ματιών
– Τα άτομα που σπαταλούν πολύ χρόνο με το ακουστικό του τηλεφώνου, πχ οι γραμματείς, καλό είναι να φορούν ένα σετ ακουστικών και μικροφώνου
– Αν η εργασία σας απαιτεί να είστε καθισμένοι πολλές ώρες κάντε συχνά διαλείμματα πχ κάθε μία ώρα για ένα-δύο λεπτά της ώρας ώστε να ξεπιάνεστε και να χαλαρώνουν οι μύες και οι αρθρώσεις σας
– Τα καθίσματα στο αυτοκίνητο να έχουν καλή αυχενική στήριξη (μαξιλάρι)
– Αν ο πόνος σας μετά τον νυχτερινό ύπνο είναι χειρότερος τότε απαιτείται να διορθώσετε την στάση του σώματός σας πάνω στο στρώμα. Αποφύγετε τα πολύ χαμηλά (flat) και τα πολύ χοντρά μαξιλάρια. Το μαξιλάρι πρέπει να είναι μαλακό και τόσο λεπτό που να νιώθετε πολύ βολικά και ότι στηρίζει τον αυχένα σας όταν ξαπλώνετε πάνω του.
– Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για τις αλλαγές- εκφυλίσεις των δίσκων που επέρχονται με την ηλικία. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας με την διατήρηση των αυχενικών μυών σε καλή κατάσταση εφαρμόζοντας καθημερινές ασκήσεις που θα μας υποδειχθούν από τον ειδικό φυσίατρο και θα τις κάνουμε σε χρόνο που μας βολεύει. Πιο συγκεκριμένα, καθείστε σε ένα σκαμνί ή καρέκλα με την πλάτη σας όρθια, προβάλετε μικρή αντίσταση με τα χέρια σας και εκτελέστε διαδοχικά τις παρακάτω κινήσεις του αυχένα ενάντια στην αντίσταση: έκταση προς τα πίσω, κάμψη προς τα εμπρός, και στροφή στο επίπεδο του πηγουνιού δεξιά και μετά αριστερά. Μετά ανασηκώστε τους ώμους σας προς τα αυτιά για να εξασκήσετε τον τραπεζοειδή μυ. Κάντε 10-20 επαναλήψεις για κάθε κίνηση.
– Να γνωρίζετε επίσης ότι το άγχος παίζει σημαντικότατο ρόλο στην πρόκληση σπασμών των αυχενικών μυών και κατ’επέκταση πόνο. Προσπαθείστε να βρείτε τρόπους να μειώσετε το καθημερινό σας στρες (πχ σεμινάρια yoga, κλπ). Τα φάρμακα ας αποτελέσουν την τελευταία σας επιλογή.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Όταν επιλέγουμε την καριέρα που θέλουμε να ακολουθήσουμε σπανίως σκεπτόμαστε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της στην υγεία μας
– Για παράδειγμα η γραμματέας ή ο εργαζόμενος που περνά πάνω από το 60% του χρόνου εργασίας του δακτυλογραφώντας στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Πρέπει τα έπιπλα και ο υπολογιστής να είναι εργονομικά τοποθετημένα, στο σωστό ύψος και η καρέκλα με σωστή στήριξη της πλάτης. Η οθόνη να είναι ρυθμισμένη στην καλύτερη δυνατή γωνία και ύψος ώστε ο εργαζόμενος να μην κάνει υπερέκταση του αυχένα και των ώμων του για να πληκτρολογήσει.
– Για τα επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία σε ένα μέρος πχ πωλητές ή συσκευαστές πρέπει να λαμβάνονται μέτρα όπως ειδικά σκαμνάκια για να πιάνουν αντικείμενα που είναι σε ψηλά ράφια ώστε να μην προκαλείται υπερέκταση του αυχένα τους.
– Οι οδηγοί λεωφορείων και φορτηγών πρέπει να κάνουν στάσεις όχι μόνο για ανεφοδιασμό για καύσιμα αλλά και για να κάνουν μερικές διατάσεις των μυών για να επανευθυγραμμίσουν την σπονδυλική τους στήλη που καταπονείται από την πολύωρη οδήγηση.
– Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι νοσοκόμες, οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες πολλές φορές κινδυνεύουν να τραυματίσουν τον αυχένα τους στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν έναν εγκληματία, ή να μεταφέρουν έναν τραυματισμένο ή έναν ασθενή που έχει περισσότερα κιλά σωματικό βάρος από τους ίδιους.
Για όλους τους επαγγελματίες η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για πιθανούς επαγγελματικούς κινδύνους και η προσπάθεια πρόληψής τους ας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Και να θυμόμαστε ότι κανείς δεν μπορεί να καθυστερήσει τις αλλαγές και τις φθορές στο σώμα μας που φέρνει ο χρόνος, αλλά μπορούμε με την τακτική άσκηση να διατηρήσουμε μία καλή στάση του σώματος κι ένα καλό επίπεδο ζωής μειώνοντας τους πόνους. Και μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.
Το άρθρο έγραψε ο Εργελετζής Δημήτριος – ειδικός ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης/Φυσίατρος.
Πηγή: nowdoctor.gr