ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η χελώνα Τζόναθαν των 183 ετών κερδίζει χρόνια χάρη σε νέα διατροφή

Ο Τζόναθαν, η διάσημη υπεραιωνόβια χελώνα των 183 «μαΐων» και γηραιότερο χερσαίο ζώο, που ζει στο νησί της Αγίας Ελένης στον Ατλαντικό από το 1882, όταν μεταφέρθηκε εκεί σε ηλικία 50 ετών από τις Σεϋχέλλες μπορεί να έχει αρκετά χρόνια μπροστά της χάρη σε μια νέα ειδική διατροφή.Η χελώνα που σήμερα ζει στην επίσημη κατοικία του κυβερνήτη της βρετανικής υπερπόντιας κτήσης υποφέρει από διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ έχουν ατονίσει οι αισθήσεις της όρασης και της όσφρησης.

 Ο υπεύθυνος κτηνίατρος Τζο Χόλλινς, με τη συνδρομή ειδικών από τις Σεϋχέλλες και τον ζωολογικό κήπο του Μπρίστολ της Αγγλίας, αποφάσισε να υποβάλει τη χελώνα σε μια ειδική δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Παρατηρώντας τον Τζόναθαν και τη συμπεριφορά του, ήταν σαφές ότι αγωνιζόταν να ικανοποιήσει την όρεξή του», δήλωσε ο Χόλλινς, σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Επειδή είναι σχεδόν τυφλός λόγω καταρράκτη και στα δύο μάτια, μασούσε συχνά ακατάλληλες τροφές, όπως λάσπη και αγριόχορτα», πρόσθεσε ο Χόλλινς, ο οποίος φροντίζει όλες τις γιγάντιες χελώνες του νησιού.

Το γεγονός ότι ο Τζόναθαν έχει χάσει την αίσθηση της όσφρησης επιδεινώνει την κατάσταση, αν και εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρή αίσθηση της γεύσης και εξαιρετική ακοή.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια τον ταΐζω μία φορά την εβδομάδα, κάθε Κυριακή, συνήθως μεκαρότα για φυτικές ίνες, αγγούρια για ενυδάτωση, μπανάνες για ενέργεια και ένα μείγμα από άλλα τοπικά τρόφιμα, όπως γκουάβα, μαρούλι, λάχανο, και μούσμουλα», πρόσθεσε ο Χόλλινς.

Το ρύγχος του Τζόναθαν έχει ξαναγίνει αιχμηρό, το βάρος του έχει αυξηθεί και η όρεξή του έχει επιστρέψει σε βαθμό που μια μέρα δάγκωσε τον κτηνίατρο που τον προσέχει βγάζοντάς του το νύχι.

«Λογικά αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι έλειπαν από τη διατροφή του όχι μόνο θερμίδες, αλλά και βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, δηλαδή στοιχεία που έχουμε όλοι ανάγκη», κατέληξε ο Χόλλινς.

Πηγή: econews