Τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου, με στόχο να ενισχύσουν τις τιμές προς όφελος τους. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν τον Νοέμβριο, ωστόσο οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το τελικό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η συμφωνία, καθώς όπως λένε αυτή μπορεί να ακυρωθεί προτού εφαρμοστεί. Τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν συνηθίζουν να εκπληρώνουν τους όρους τέτοιων συμφωνιών, η παραγωγή κάθε μέλους μπορεί να αυξηθεί σημαντικά μέχρι να ισχύσει η συμφωνία και οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Ενδεικτικά οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά την άνοδό τους κατά 7% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, αφού οι επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την πρακτική αποτελεσματικότητα μείωσης της παραγωγής του πετρελαίου, που αποφάσισαν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.
Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης για τις παραδόσεις Νοεμβρίου, μειώθηκαν κατά 31 σεντς στα 48,93 δολάρια το βαρέλι, μετά την αύξησή τους, κατά 55 σεντς ή 1,1% στη χθεσινή συνεδρίαση. Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου για τις παραδόσεις Νοεμβρίου, μειώθηκαν κατά 28 σεντς, στα 47,55 δολάρια το βαρέλι, μετά την αύξησή τους, κατά 78 σεντς, την περασμένη εβδομάδα.
Νικητές και χαμένοι
Αν αυξηθεί το κόστος για τον μαύρο χρυσό μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι καταναλωτές, αφού το κόστος της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα αυξηθεί. Στη Γαλλία ένα λίτρο αμόλυβδη πωλείται προς 1,30 ευρώ και βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ τον Απρίλιο του 2002 οι τιμές διαμορφώνονταν στα 1,70 ευρώ το λίτρο. Χαμένες θα είναι και οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια επωφελήθηκαν από τις χαμηλές τιμές αυξάνοντας τα κέρδη τους.
Οι πιο προφανείς κερδισμένοι από αυτή την κίνηση του ΟΠΕΚ είναι οι ίδιες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, οι οποίες θα δουν περισσότερα χρήματα να μπαίνουν στα ταμεία τους. Το ίδιο και πετρελαιοπαραγωγοί χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία και το Μεξικό. Χαμόγελα φέρνει επίσης ο ΟΠΕΚ στις εταιρείες ενέργειας, που από το 2014 περνούν κρίση λόγω της βουτιάς των τιμών απολύοντας προσωπικό και ακυρώνοντας γεωτρήσεις. Κερδισμένες θα είναι και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Υψηλότερες τιμές στην ενέργεια σημαίνει πιο εύκολη επίτευξη του στόχου αύξησης του πληθωρισμού.