Στην προσπάθειά μας να έχουμε όμορφα μαλλιά, συχνά κάνουμε εν αγνοία μας πράγματα που τα βλάπτουν, με συνέπεια να γίνονται εύθραυστα, με ψαλίδα, να «φριζάρουν» και να μοιάζουν θαμπά και αφυδατωμένα.
«Η μεγαλύτερη παρανόηση για τα μαλλιά είναι ότι πρόκειται για ζωντανό ιστό, όταν στην πραγματικότητα είναι νεκρός και επομένως δεν μπορεί να αυτοεπιδιορθωθεί όταν υποστεί βλάβη» αναφέρει ο Δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος. «Η μόνη ελπίδα επιδιόρθωσης είναι η ανάπτυξη νέας τρίχας, αλλά αυτό θα συμβεί όταν αυτή που έχει υποστεί βλάβη κάνει τον φυσικό κύκλο της και πέσει. Οι καταναλωτές πρέπει να καταλάβουν πως οι ίδιες διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα μαλλιά να δείχνουν όμορφα, όπως οι βαφές, οι περμανάντ και τα προϊόντα για styling ή ίσιωμα, μπορεί τελικά να τα βλάψουν αν δεν εφαρμοστούν σωστά ή την κατάλληλη στιγμή, με αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, ο Δρ Μιχελάκης εξηγεί όπως διαβάζουμε στο onmed.gr ποιες είναι οι κακές συνήθειες που βλάπτουν τα μαλλιά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε.
Τα σαπουνίζετε μέχρι τις άκρες. Όταν λούζεστε, να τρίβετε απαλά μόνο τα τμήματα των μαλλιών που βρίσκονται κοντά στο τριχωτό της κεφαλής, ειδάλλως κάνετε τα μαλλιά εύθραυστα και δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός. Επίσης, όταν ξεβγάζετε τα μαλλιά σας, πάλι να τρίβετε απαλά μόνο το δέρμα του κεφαλιού. Τα υπόλοιπα μαλλιά να τα αφήνετε να ξεπλένονται μόνα τους, από το νερό που τρέχει πάνω τους.
Δεν χρησιμοποιείτε conditioner. Αν και οι μαλακτικές κρέμες δεν «τρέφουν» τα μαλλιά (μόνο η «μάσκα» μαλλιών μπορεί να αναπληρώσει έως έναν βαθμό την χαμένη υγρασία τους), η χρήση τους διευκολύνει το χτένισμα, βελτιώνει την εμφάνιση και την δύναμή τους, ελαττώνει τον στατικό ηλεκτρισμό και παρέχει κάποια προστασία εναντίον της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ηλίου. Φροντίστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε conditioner σε κάθε λούσιμο, εκτός κι αν λούζεστε με σαμπουάν «2 σε 1» που το περιέχει ή κάνετε «μάσκα».
Τα τρίβετε με την πετσέτα για να στεγνώσουν. Τα βρεγμένα μαλλιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις βλάβες και όταν τα τρίβετε με την πετσέτα για να στεγνώσουν, φθείρετε την εξωτερική στοιβάδα τους (λέγεται περιτρίχιο) και γίνονται πιο εύθραυστα και με περισσότερο στατικό ηλεκτρισμό. Να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν τυλιγμένα με μια πολύ απορροφητική πετσέτα (όχι μόνο όταν λούζεστε, αλλά και μετά το μπάνιο στη θάλασσα).
Τα βουρτσίζετε όταν είναι βρεγμένα. Όπως προαναφέρθηκε, τα βρεγμένα μαλλιά είναι πολύ ευάλωτα στις φθορές, διότι είναι πιο ελαστικά απ’ ό,τι όταν είναι στεγνά και σπάνε πιο εύκολα. Αν τα μαλλιά σας είναι ίσια, να τα αφήνετε να στεγνώσουν λίγο πριν τα χτενίσετε απαλά με μια χτένα με φαρδιά «δόντια» (τύπου «πιρούνα»), ενώ αν είναι σπαστά ή σγουρά να τα χτενίζετε μόνο όταν είναι λίγο υγρά αλλά πάλι με την ίδια χτένα.
Τα στεγνώνουμε με σεσουάρ, ηλεκτρικές βούρτσες ή «σίδερο». Η θερμότητα είναι ιδιαίτερα βλαπτική για τα βρεγμένα μαλλιά, διότι όχι μόνο αφαιρεί την επιφανειακή υγρασία τους αλλά και το νερό που είναι δεσμευμένο πιο εσωτερικά στην τρίχα. Το επακόλουθο είναι να γίνεται το περιτρίχιο ξηρό, άκαμπτο και εύθραυστο. Έτσι, αν κάμψετε τα μαλλιά σας (π.χ. φορώντας ένα λάστιχο) μετά το στέγνωμα ή αν τα χτενίσετε, θα σπάσουν πολύ. Όσον αφορά τις άλλες ηλεκτρικές συσκευές που στεγνώνουν τα μαλλιά την ώρα που τα φορμάρουν, αυτές βλάπτουν τα μαλλιά με τρόπο που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και στην ψαλίδα. Αν δεν έχετε χρόνο για να αφήσετε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν μόνα τους, να τα στεγνώνετε με τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία, περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό την επαφή τους με την καυτή βούρτσα ή το «σίδερο». Καλό είναι επίσης να μη χρησιμοποιείτε αυτού του είδους τα εργαλεία συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα.
Χρησιμοποιείτε μακράς διαρκείας προϊόντα styling. Προϊόντα όπως οι δυνατές λακ και τα τζελ που υπόσχονται ότι δεν θα κουνήσει τρίχα από το κεφάλι σας όλη μέρα, συνήθως περιέχουν αλκοόλ, το οποίο κάνει τα μαλλιά ξηρά και εύθραυστα. Επιπλέον, συνήθως αφήνουν σκληρό υπόλειμμα το οποίο όταν χτενιστείτε σπάει τα μαλλιά. Καλύτερα είναι να χρησιμοποιείτε πιο απαλά προϊόντα, που δεν κάνουν τα μαλλιά σκληρά ούτε κολλώδη.
Κάνετε σφιχτή κοτσίδα ή κότσο. Όταν τραβάτε με δύναμη τα μαλλιά προς τα πίσω, καταπονούνται οι θύλακες των τριχών και ανοίγει ο δρόμος για την εμφάνιση αλωπεκίας από έλξη, κατά την οποία ο θύλακος αναπτύσσει μόνιμη βλάβη και είναι αδύνατον να αναπτυχθεί νέα τρίχα. Για να προστατευθείτε, να κάνετε χαλαρές κοτσίδες, χρησιμοποιώντας λαστιχάκια καλυμμένα με ύφασμα και αφήνοντας αρκετές μέρες μέσα στην εβδομάδα κατά τις οποίες θα έχετε ελεύθερα τα μαλλιά σας.
Τα βάφετε πολύ συχνά. Επειδή οι βαφές περιέχουν χημικές ουσίες, προσπαθήστε να μην τις χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, ειδικά όταν ο καιρός είναι ξηρός. Ιδανικά, δεν πρέπει να γίνεται βαφή αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 4-5 εβδομάδες από την προηγούμενη. Τα βαμμένα μαλλιά (ακόμα κι αν πρόκειται απλώς για ανταύγειες) είναι πιο ευαίσθητα απ’ όσα έχουν φυσικό χρώμα, επομένως είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να αποφεύγετε τις συνήθειες που τα βλάπτουν. Να θυμάστε ότι οι βαφές επιβαρύνουν λιγότερο τα μαλλιά όταν βρίσκονται μέσα σε 3 τόνους από το φυσικό σας χρώμα, με πιο «φιλικές» να είναι όσες τα σκουραίνουν και πιο επιβαρυντικές όσες «ανοίγουν» το χρώμα τους. Αν κάνετε και περμανάντ, φροντίστε να μεσολαβούν τουλάχιστον 2 εβδομάδες μεταξύ της περμανάντ και της βαφής. Τέλος, να προστατεύετε το καλοκαίρι τα βαμμένα μαλλιά από τον ήλιο με καπέλο με φαρδύ γείσο και conditioner που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα και περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου.