Σε ριζική αναμόρφωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη και τη θέσπιση περισσότερων από μία κατηγοριών για τους δικαιούχους χαμηλού εισοδήματος. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, στόχος είναι να προστατευθούν όσοι πραγματικά αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα διαβίωσης, αφού στις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα παρέχεται έκπτωση 80% στη χρέωση του ρεύματος. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν υπάρξει καμία αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος για την κάλυψη του ποσού που πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ για τις υπηρεσίες ΥΚΩ προηγούμενων ετών, αφού το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ήδη μία λύση με το υπουργείο Οικονομικών για την αποπληρωμή του από δημόσια έσοδα.
Όσον αφορά το ΚΟΤ, τα στελέχη του ΥΠΕΝ σημειώνουν πως μία σημαντική αλλαγή θα είναι η θέσπιση πολλαπλών κατηγοριών για τους δικαιούχους του ΚΟΤ λόγω χαμηλού εισοδήματος.
Και περιουσιακά κριτήρια
Όπως είναι γνωστό, σήμερα υπάρχει μία εισοδηματική κατηγορία, καθώς δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι άτομα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Αντίθετα, στη νέα μορφή του ΚΟΤ, θα περιλαμβάνονται περισσότερες από μία κλίμακες ένταξης, για καθεμία από τις οποίες θα προβλέπεται και διαφορετικό ποσοστό έκπτωσης στη χρέωση του ρεύματος. Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου, θα μπορέσει να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν και τα πιο σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Την ίδια στιγμή, για να είναι δικαιούχοι όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη, πέρα από τα εισοδηματικά κριτήρια, θα προστεθούν και περιουσιακά κριτήρια στις προϋποθέσεις για την ένταξη στο ΚΟΤ, δηλαδή η κατοχή ακίνητης περιουσίας και η αξία της. Μάλιστα, γι’ αυτόν το σκοπό, το υπουργείο θα συνεργαστεί με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων.
Tο ποσό ανάκτησης
Οι πηγές του ΥΠΕΝ διαβεβαιώνουν επίσης πως δεν θα «περάσει» στους λογαριασμούς ρεύματος το ποσό που πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρείχε τα έτη 2012-2015. Για να μην υπάρξουν αυξήσεις, το υπουργείο σχεδιάζει μία λύση με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε το συγκεκριμένο ποσό να καλυφθεί από τα κρατικά ταμεία.
Όσον αφορά το ύψος του ποσού, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως το υπουργείο έχει αποδεχτεί την εισήγηση της ΡΑΕ, σύμφωνα με την οποία τα ανακτήσιμα για τη ΔΕΗ αγγίζουν τα 360 εκατ. ευρώ, μειωμένα άνω του 50% από τα 735,09 εκατομμύρια που εκτιμά η ΔΕΗ ότι θα πρέπει να λάβει. Ωστόσο, η κάλυψή τους από τα δημόσια έσοδα δεν θα γίνει με την επιστροφή του 50% του ΕΦΚ του πετρελαίου που καταναλώνεται στα νησιά για την παραγωγή ρεύματος, όπως είχε προτείνει η ΡΑΕ.
Πηγή: naftemporiki.gr