Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται συνεχώς και νέοι φορείς που συμμετέχουν σε δράσεις για τη συγκέντρωση από πλαστικά καπάκια, με σκοπό την αγορά αμαξιδίων για άτομα με αναπηρία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και οι δήμοι της πόλης, που στο σύνολό τους σχεδόν προσπαθούν να βοηθήσουν και με αυτόν τον τρόπο όσους έχουν ανάγκη.
Έτσι και στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, τον περασμένο Δεκέμβριο, ξεκίνησε η συγκεκριμένη δράση, ύστερα και από την ολοκλήρωση συμφωνίας με εταιρία ανακύκλωσης.
Όπως εξήγησε στο Press724 η Κατερίνα Πανάγου, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του προγράμματος, η εταιρεία αυτή θα παραλαμβάνει τα πλαστικά καπάκια που έχουν συγκεντρωθεί και θα πιστώνεται στο Δήμο αντίστοιχα το ποσό που αναλογεί, με το οποίο θα μπορεί να αγοραστεί ένα αμαξίδιο για κάποιο άτομο από τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης) ή οποιονδήποτε άλλο δημότη ή κάτοικο το έχει ανάγκη.
«Ο κόσμος μπορεί να συγκεντρώνει και να μας παραδώσει οποιοδήποτε καπάκι, αρκεί να είναι πλαστικό, από μπουκάλι νερού ή και από απορρυπαντικό. Τα καπάκια αυτά συγκεντρώνονται στα κτίρια όλων των δημοτικών κοινοτήτων, αλλά και πιλοτικά και σε κάποια από τα σχολεία του Δήμου» δήλωσε η κα. Πανάγου και πρόσθεσε πως σκοπός είναι σε λίγο καιρό σημεία συγκέντρωσης να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία.
Αντίστοιχη εκστρατεία πραγματοποιεί και ο Δήμος Καλαμαριάς, με σύνθημα «Μαζεύω καπάκια… Μοιράζω αγάπη και χαμόγελα», εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Τα σημεία συλλογής είναι το Δημαρχιακό μέγαρο Καλαμαριάς (Κομνηνών 58), αλλά και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, Αλληλεγγύης & Δημόσιας Υγείας (Παπανικόλα 18 & Αμισσού). Παράλληλα βέβαια, με πρωτοβουλία διευθυντών και καθηγητών των περισσότερων σχολείων του Δήμου, πλαστικά καπάκια συγκεντρώνονται και στα περισσότερα από τα σχολικά συγκροτήματα.
Ο όγκος ωστόσο που πρέπει να συγκεντρωθεί για την αγορά ενός και μόνο αμαξιδίου είναι τεράστιος. Σύμφωνα με τον κ. Κιοσσέ, γραμματέα του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών στο Παράρτημα Μακεδονίας και Θράκης, 1 τόνος από καπάκια, αποδίδει ποσό της τάξης των 180 ευρώ. «Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται κυρίως η ανακύκλωση. Αν σκεφτεί κανείς ότι για την αγορά ενός απλού αμαξιδίου χρειάζεται ποσό μεταξύ 300 και 400 ευρώ, οπότε ο όγκος που χρειάζεται να συγκεντρωθεί είναι πολύ μεγάλος. Ένα πιο εξειδικευμένο αμαξίδιο μάλιστα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες ενός παραπληγικού, μπορεί να φτάσει και τα 1.500 ευρώ».
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών κατόρθωσε μέσω αντίστοιχων εκστρατειών να προμηθευτεί ένα σημαντικό αριθμό αμαξιδίων, ωστόσο το γεγονός ότι τα γραφεία του Συλλόγου είχαν μετατραπεί ουσιαστικά σε αποθήκη για πλαστικά καπάκια είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η συλλογή αυτή εδώ και ένα χρόνο.
Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου