ΕΙΔΗΣΕΙΣ
RONALDO ETHNIKI PORTOGALIAS

«Πελάτες» των Γάλλων οι Πορτογάλοι – Μετρούν μόνο ήττες

Πορτογαλία και Γαλλία συνθέτουν το ζευγάρι του φετινού τελικού του EURO 2016 και αυτή θα είναι η 4η μάχη τους στην ιστορια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στις τρεις προηγούμενες, οι Γάλλοι αποδείχθηκαν κυρίαρχοι με τους Πορτογάλους να ψάχνουν την πρώτη τους νίκη και ίσως τη σημαντικότερη.

Ολες τις φορές που αντιμετώπισαν η μία ομάδα την άλλη, ήταν στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης. Και τις τρεις φορές, οι Γάλλοι πήραν την πρόκριση, τις πρώτες δύο κατέκτησαν το τρόπαιο ενώ την 3η ηττήθηκαν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ιταλία.

Η αρχή έγινε το 1984, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργάνωσε η Γαλλία. Η διοργανώτρια αντιμετώπισε την Πορτογαλία στον ημιτελικό, σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά παιχνίδια στην ιστορία του θεσμού.

Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας και εκεί οι Πορτογάλοι πήραν προβάδισμα. Ομως η παρέα του Μισέλ Πλατινί σημείωσε μια επική ανατροπή, φτάνοντας στο 3-2 και την πρόκριση.

Μετά από 16 χρόνια, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά. Η Γαλλία ήταν Παγκόσμια Πρωταθλήτρια από το 1998 και η Πορτογαλία έψαχνε την έκπληξη. Οι Πορτογάλοι προηγήθηκαν με όμορφο σουτ του Νούνο Γκόμες όμως ο Τιερί Ανρί ισοφάρισε και με το 1-1 το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Στο 117′ ένα ανόητο χέρι του Ξαβιέ, έδωσε τη δυνατότητα στον Ζινεντίν Ζιντάν από το σημείο του πέναλτι να χαρίσει στους «τρικολόρ» το εισιτήριο για τον τελικό.

Τρίτη και τελευταία φορά που βρέθηκαν η μία απέναντι από την άλλη, ήταν στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Εκεί, ο νικητής κρίθηκε στο 90λεπτο και όχι στην παράταση όπως τις προηγούμενες δύο φορές.Ο Ανρί ανατράπηκε από τον Ρικάρντο Καρβάλιο στο πρώτο ημίχρονο και ο Ζιντάν δεν αστόχησε από την άσπρη βούλα, δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του με το τελικό 1-0.