ΕΙΔΗΣΕΙΣ
marathonios

Πάνω από 20.000 άτομα θα τρέξουν στον 11ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, μικρά παιδιά, διακεκριμένοι μαραθωνοδρόμοι, νέοι αθλητές, οικογένειες ακόμα και ηλικιωμένοι, θα τρέξουν την Κυριακή 3 Απριλίου στις τέσσερις διαφορετικές διαδρομές που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος».
Η βασική διαδρομή είναι αυτή που θα ξεκινήσει από την Πέλλα στις 8:00 και όπως υπολογίζεται ο πρώτος δρομέας θα τερματίσει στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 10:00, στην Παραλία στο άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου όπου είναι το σημείο τερματισμού όλων των δρόμων. Στις 8:45 οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων θα ξεκινήσουν από την Πλατεία Αριστοτέλους για τη διαδρομή των 1.000 μέτρων ενώ την ίδια ώρα από το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων – Μενεμένης θα τρέξουν οι δρομείς του Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος (10.000 μέτρα). Στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί ο τελευταίος δρόμος της διοργάνωσης, αυτός της Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος (5.000 μέτρα) με σημείο εκκίνησης το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Μέχρι στιγμής στο μαραθώνιο έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.838 άτομα, στα 10.000 μέτρα 3995, στα 5.000 μέτρα 12.517 ενώ θα τρέξουν και 2.000 παιδιά. Σύμφωνα με τους διοργανωτές μπορούν να δοθούν ακόμα 2.000 νούμερα και όσοι θέλουν μπορούν να πάρουν μέρος ακόμα και χωρίς αριθμό.
Όπως τόνισε στη σημερινή συνέντευξη τύπου, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» η Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά, Υπεύθυνη Μάρκετινγκ του μαραθωνίου, «βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία» για την προετοιμασία της διοργάνωσης. Το πρόγραμμα είναι δομημένο, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλα και ο μαραθώνιος να είναι μία μεγάλη γιορτή της πόλης. Παράλληλα, στο Λευκό Πύργο θα υπάρχει γιγαντοοθόνη και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να βλέπουν από εκεί τις προσπάθειες αυτών που αγωνίζονται.
Σύμφωνα με τον Δρόσο Χριστόπουλο, Γενικός Διευθυντής του Μαραθωνίου «η διαδρομή Πέλλα – Θεσσαλονίκη έχει δύο μικρές βελτιώσεις καθώς οι δρομείς θα ξεκινήσουν σε απόλυτη ευθεία και κατηφόρα για να καταλήξουν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
«Χρόνο με το χρόνο βελτιωνόμαστε καθώς εργαζόμαστε επί μήνες, ενώ ενισχύονται οικονομικά 55 ιδρύματα», είπε ο Γενικός Γραμματέας της διοργάνωσης, Γιάννης Ποδιώτης. Εκ μέρους των ιδρυμάτων και για τον παιδικό μαραθώνιο μίλησε ο Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Χαμόγελου του παιδιού ο οποίος υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε την αγνότητα και την καθαρή διάθεση που έχουν τα παιδιά. Θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι τρέχουν για το χαμόγελο κάθε παιδιού σε μια διαδρομή χαράς και αισιοδοξίας, σε μια μεγάλη γιορτή για τον αθλητισμό». Ακόμα, οι μικροί… δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν βιολογικούς σπόρους από μυρωδικά φυτά και συμβολικά θα φυτέψουν μία ελιά ζητώντας να σταματήσει κάθε πόλεμος και να συγκεντρωθούν είδη για τα προσφυγόπουλα.
Τον μαραθώνιο στηρίζει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η διοργάνωση αυτή έχει θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό της πόλης ενώ η Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη της πόλης αλλά και στον πολιτισμό».
Ακόμα, στη ΔΕΘ φέτος δημιουργείται η Sportexpo, στο Περίπτερο 13, όπου οι συμμετέχοντες θα παραλαμβάνουν τον εξοπλισμό τους και η έκθεση Sportexpo marathon όπου θα μπορεί να βρει κανείς είδη αθλητισμού, γυμναστηρίου κλπ.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Η τελετή αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας στις 11:30, το Σάββατο 2 Απριλίου. Θα ακολουθήσει η λαμπαδηδρομία, η οποία θα περάσει από 15 δήμους για να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα την υποδεχτεί ο Γιάννης Μπουτάρης.
Την ίδια στιγμή, θα «τρέχουν» δύο προγράμματα ανακύκλωσης: το ένα θα αφορά συλλογή αθλητικών παπουτσιών, όπου όσοι θέλουν θα μπορούν να παραδώσουν παπούτσια που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν σε ειδικούς κάδους στο Κέντρο Εγγραφών στη ΔΕΘ, στις 1 και 2 Απριλίου ενώ την ημέρα του μαραθωνίου θα διεξαχθεί ανακύκλωση και για όλα τα πλαστικά μπουκάλια και υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στη διοργάνωση.
Αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους Δήμους Αμπελοκήπων, Πέλλας, Χαλκηδόνας και Κορδελιού-Ευόσμου και την ημέρα του αγώνα η Sindos Concert Band θα πραγματοποιήσει συναυλία.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος ο μαραθώνιος θα είναι αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη, σημαντικό δρομέα αντοχής και ημιαντοχής που διέπρεψε σε Ελλάδα και Κύπρο τις δεκαετίες του ’30 και ’40.
Ρεπορτάζ: Νικολέτα Ευσταθίου