ΕΙΔΗΣΕΙΣ
daniel-hope

Ο Daniel Hope «Air – A Baroque Journey» στο Λόφο Σάνη

“Ο βιολονίστας αυτός που τώρα βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου, όπως και στους πιο στοχαστικούς, είναι το ίδιο υπέροχος όταν παίζει Μπαχ όσο όταν παίζει Μπέρτβιστλ….»

Ο βρετανός βιολονίστας Daniel Hope έχει γυρίσει τον κόσμο ως βιρτουόζος σολίστας για 25 χρόνια και είναι γνωστός για τη μουσική του πολυμορφία και για την αφοσίωσή του σε ανθρωπιστικούς σκοπούς. Νικητής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Πολιτισμού για τη Μουσική το 2015, με προκατόχους τον Daniel Barenboim, τον Plácido Domingo και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, ο Hope εμφανίζεται ως σολίστας με τις μεγαλύτερες ορχήστρες και μαέστρους του κόσμου, ενώ διευθύνει και πολλά ανσάμπλ από το βιολί. Αποκλειστικός καλλιτέχνης της DeutscheGrammophon από το 2007, ξεκινώντας με τη, ο Hope θα είναι από τη σαιζόν 2016/2017, ο μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Ζυρίχης, διαδεχόμενος τον Sir Roger Norrington.

Το Φεβρουάριο του 2016 η Deutsche Grammophon εξέδωσε το 10ο άλμπουμ του Hope για την Yellow Label: Το αφιέρωμά μου στον Yehudi Menuhin. Είναι ένα βαθειά προσωπικό αφιέρωμα στον μέντορα του Hope, που θα γιόρταζε τα 100 του χρόνια στις 22 Απριλίου του 2016 και που μαζί του ο Hope έδωσε πάνω από 200 παραστάσεις, μεταξύ των οποίων και η τελευταία εμφάνιση του Menuhin στις 7 Μαρτίου του 1999.

Ο Daniel Hope είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτέχνες κλασσικής ηχογράφησης με περισσότερα από 25 άλμπουμς στο όνομά του. Οι ηχογραφήσεις του έχουν κερδίσει το βραβείο DeutscheSchallplattenpreis, το Diapasond’Or της χρονιάς, το Κλασσικό Βραβείο Edison, έξι Βραβεία ECHO-Klassik και ήταν πολλές φορές υποψήφιος για το βραβείο Γκράμμυ. Το άλμπουμ του Κοντσέρτο Βιολιού και Οκταφωνία του Μέντελσον, με την Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Δωματίου, βραβεύθηκε ως το καλύτερο της χρονιάς από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Η ηχογράφησή του για το Κοντσέρτο του Alban Berg ψηφίστηκε από το GramophoneMagazine ως η κορυφαία επιλογή όλων των διαθέσιμων ηχογραφήσεων. Επίσης, η ηχογράφηση του έργου του Μαξ ΡίχτερΕπανασύνθεση του Βιβάλντι, ήταν νούμερο 1 στις πωλήσεις σε περισσότερες από 22 χώρες με 130.000 κομμάτια, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής της σύγχρονης εποχής.

Σήμερα ο Hope δίνει παραστάσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών και στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου: από το CarnegieHall στο Concertgebouwτου Amsterdam, από το Σάλτσμπουργκ στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, από το Άσπεν στο BBCProms και το Tanglewood. Εργάστηκε με μαέστρους όπως ο KurtMasur, ο KentNagano και ο ChristianThielemann, καθώς επίσης και με τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου, όπως της Βοστώνης, του Σικάγου, του Παρισιού, του Λονδίνου, του Λος Άντζελες και του Τόκυο. Αφοσιωμένος στη σύγχρονη μουσική, ο Hope έχει πάνω από 30 έργα στο ενεργητικό του, διατηρώντας στενές σχέσεις με συνθέτες όπως ο AlfredSchnittke, ο ToruTakemitsu, ο HarrisonBirtwistle, η SofiaGubaidulina, ο GyörgyKurtág, ο PeterMaxwell-Davies και ο Mark-AnthonyTurnage.

Ο Daniel Hope έχει γράψει 4 βιβλία μπεστ-σέλλερ στη Γερμανία, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στη WallStreetJournal και έχει γράψει σενάρια για συνεργατικές περφόρμανς με τους ηθοποιούς KlausMariaBrandauer και MiaFarrow. Από το 2004 είναι αναπληρωτήςκαλλιτεχνικός διευθυντής στο φεστιβάλ μουσικής Savannah.

Η εμφάνισή του στο Sani Festival στις 13 Αυγούστου, με το σύνολο AIR, ένα σύνολο εξαίρετων σολίστ της baroque μουσικής, μεταξύ των οποίων και ο πολυβραβευμένος Θεσσαλονικιός Σίμος Παπάνας με τη διεθνή σολιστική καριέρα στο baroque βιολί και εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, o EmanueleForni (κλασική κιθάρα), ο Michael Metzelr (κρουστά) και ο Nicola Mosca (τσέλο), έχει στόχο να χαράξει ένα μπαρόκ ταξίδι.

O ίδιος ο Hope, μιλώντας για το πρότζεκτ «Air-A Baroque Journey», λέει χαρακτηριστικά ότι «αναμιγνύει τις πιο απλές και ενίοτε πιο πρωτόγονες μορφές χορευτικής μουσικής με τις πιο επιτηδευμένες και επαναστατικές συνθέσεις της εποχής, με αποκορύφωμα ένα έργο του Μπαχ, αυτού του μεγάλου δασκάλου -που ο τίτλος του λειτούργησε σε μένα ως έμπνευση για αυτή τη συλλογή- και του οποίου η μουσική παραμένει για μένα σήμερα πιο σύγχρονη από τη μουσική οποιουδήποτε άλλου.»

ΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣ

Ο Σίμος Παπάνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, το 1979. Σπούδασε βιολί, μπαρόκ βιολί, σύνθεση μουσικής και μαθηματικά στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Κολλέγιο Oberlin και το Πανεπιστήμιο του Γέιλ (ΗΠΑ), παρακολουθώντας τα μαθήματα του Petar Arnaoudov, του Taras Gabora και του Erick Friedman (βιολί), της Merilyn Mc Donald (βιολί μπαρόκ) και του Χρήστου Σαμαρά (σύνθεση).

Έχει δώσει παραστάσεις ως σολίστας με διάφορες ορχήστρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ορχήστρας των Μπολσόι, της Καμεράτας της Γενεύης, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Καμεράτας Αθηνών, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μονάχου, των Αμερικανών Σολιστών έργων του Μπαχ. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Daniel Hope και ο Λεωνίδας Καβάκος. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Verbier, του Bristol Proms, των Sommets Musicaux του Gstaad, του Φεστιβάλ Αθηνών και του Μουσικού Φεστιβάλ του Τόκυο.

Οι συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί και ηχογραφηθεί σε όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Καναδά, Περού, Ιράν, Ιαπωνία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες), συμπεριλαμβανομένων και θεατρικών φεστιβάλ (μουσική θεάτρου). Από το 2013 είναι μέλος αλλά και ένας εκ των εξαρχόντων της Καμεράτας της Γενεύης.

EMANUELE FORNI

Ο Emanuele Forni είναι πτυχιούχος κλασσικής κιθάρας του Ωδείου Giuseppe Verdiστο Μιλάνο, με τη Λένα Κοκκαλιάρη και τον Paolo Cherici, καθώς και σύγχρονης μουσικής (Δίπλωμα Συναυλίας) της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στη Βέρνη (Ελβετία) με την Elena Casoli.

Είναι ειδικός στο Basso Continuo, με μεγάλη πείρα στα μουσικά δρώμενα, ενώ έχει συνεργαστεί με τραγουδιστές όπως η Cecilia Bartoli και ο Franco Fagioli. Έχει παίξει ως σολίστας σε ανσάμπλ μουσικής δωματίου και ορχήστρες, ενώ έχει δώσει παραστάσεις και στις πιο διακεκριμένες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, όπως το CarnegieHall της Νέας Υόρκης, η Philarmonie και το Konzerthaus του Βερολίνου, η KonzertSaal Philarmonie του Έσσεν και η Tonhalle της Ζυρίχης.

 

MICHAEL METZLER

O MichaelMetzler είναι ένας από τους κορυφαίους περκασιονίστες της γενιάς του και ανήκει στην πρώτη ομάδα της παγκόσμιας οικογένειας χειριστών τυμπάνων χειρός μονού δέρματος (βλ. Ηπειρώτικο ντέφι). Τη χρονιά που πέρασε, ο Michael Metzler συνεργάστηκε με τη Cecilia Bartoli, το Bach Consort Vienna, το Hilliard Ensemble και τη χορογράφο Sasha Waltz. Ο Michael Metzler είναι διεθνώς αναγνωρισμένος δάσκαλος στα ιστορικά κρουστά.

 

ΝΙCOLA MOSCA

Ο Nicola Mosca γεννήθηκε το 1976 στο Τορίνο, Ιταλία, από αμερικανούς και ιταλούς γονείς. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τσέλο υπό την εποπτεία του πατέρα του, Antonio Mosca, στη σχολή Suzuki στο Τορίνο. Όταν έγινε 11 ετών ο Mosca πρόσθεσε στις μουσικές του αναζητήσεις και την άρπα, την οποία σπούδασε με την καθηγήτρια Vera Barlati και αργότερα με την Gabriella Bosio. Συνέχισε τις σπουδές του στο τσέλο στο Ωδείο του Τορίνου με τον Renzo Brancaleon και τον Marco Ferrari. Μετακόμισε στη Βασιλεία της Ελβετίας για να σπουδάσει στη Μουσική Ακαδημία, απ’ όπου πήρε πτυχίο σολίστα το 1999 με την καθηγήτρια Ursula Holliger και έκανε μεταπτυχιακό στο τσέλο με τον καθηγητή Ivan Monighetti το 2000. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ο Nicola Mosca κέρδισε βραβεία σε διάφορους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων το ConcorsoInternationaleRoverod’oro, το CittadiVittorioVeneto, το ConcorsoLorenzoPerosi στη Biella και τον Διεθνή Διαγωνισμό Άρπας στο Μόναχο της Γερμανίας. Ως δραστήριος σολίστας, έδωσε παραστάσεις με πολλές ορχήστρες, όπως της Ορχήστρας Δωματίου Ζυρίχης, της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βασιλείας, της OrchestradaCameradiSalerno και της Ραδιοφωνικής Ορχήστρας Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Bobby McFerrin. Οι εξαιρετικά δημοφιλείς παραστάσεις του αντανακλούν συνήθως το ταλέντο του στο τσέλο, αλλά και στην άρπα, και έχουν παρουσιαστεί σε χώρους εκδηλώσεων όπως η Αίθουσα Gasteig στο Μόναχο και το Φεστιβάλ του Νταβός. Ο Νικόλα Μόσκα παίζει και μουσική δωματίου με καλλιτέχνες όπως ο GiulianoCarmignola, ο RudolfBuchbinder, ο OliverSchnyder και ο MarioBrunello. Δίνει τακτικά παραστάσεις με την Ορχήστρα Δωματίου της Ζυρίχης ως πρώτο τσέλο και παίζει σε τσέλο του 1690 του AntonioMariani. Επίσης, του αρέσει ιδιαίτερα να αφιερώνει τον υπόλοιπο χρόνο του σε μπαρόκ τσέλο και τσέλο πίκολο.

LINE UP

Daniel Hope – βιολί

Σίμος Παπάνας –βιολί

Michael Metzler – κρουστά

Naoki Kitaya – τσέμπαλο

Emanuele Forni – λαούτο

Nicola Mosca – τσέλο

 

Venue: Λόφος Σάνης

Time: 09:30:00 – 11:00:00

General Entrance: 15€

Reserved Seat Ticket: 25€