ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο επιστημονικός τρόπος να ξεπεράσετε έναν χωρισμό!

Τα κλάματα, η κοινωνική απομόνωση και οι άπειρες ποσότητες… παγωτού είναι μερικές μόνο από τις «μεθόδους» που εφαρμόζουμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τον πόνο ενός χωρισμού! Έχουν όμως αποτέλεσμα τελικά;

Έχουν, λένε οι επιστήμονες, αρκεί να πείσουμε τον εαυτό μας ότι έχουν!

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συνάμα παράδοξη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience υποδεικνύει πως όταν βιώνουμε την απόρριψη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενός χωρισμού, για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις και την καλή μας διάθεση πρέπει να κάνουμε πράγματα που πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως μπορούμε να επιστρατεύσουμε όποιο μέσο επιθυμούμε, από τις βόλτες με φίλους και τη γυμναστική μέχρι την ανάγνωση ενός βιβλίου ή και το πλέξιμο ακόμα, αρκεί να το πιστέψουμε πραγματικά ότι η δραστηριότητα που έχουμε επιλέξει βελτιώνει την ψυχική μας διάθεση.

Αυτό το ψυχολογικό «ψευδοφάρμακο», γνωστό στον επιστημονικό κόσμο ως φαινόμενο placebo, που στην ουσία είναι ένα είδος αυθυποβολής, ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τον πόνο, αναφέρει η μελέτη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ αφού μελέτησαν τη νευρολογική και συμπεριφορική επίδραση του φαινομένου placebo σε μια ομάδα φρεσκοχωρισμένων εθελοντών.

«Από συναισθηματικής πλευράς, ο χωρισμός είναι μία από τις πλέον αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κανείς και μπορεί να πυροδοτήσει ψυχολογικά προβλήματα» δηλώνει η Λεόνι Κόμπαν, βασική συντάκτρια της μελέτης, συμπληρώνοντας μάλιστα πως ο πόνος του χωρισμού συσχετίζεται με 20πλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης σε διάστημα ενός έτους. «Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι ένα (ψυχολογικό) ψευδοφάρμακο μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση όσον αφορά τη μείωση της έντασης του ‘κοινωνικού πόνου’» αναφέρει η Κόμπαν.

Το φαινόμενο placebo έχει μελετηθεί εκτενώς στον χώρο της επιστήμης, όμως η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εστίασε στον συναισθηματικό πόνο του χωρισμού και της απόρριψης. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει βέβαια ότι το φαινόμενο placebo λειτουργεί ενάντια στην κατάθλιψη και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών.

«Και μόνο που θα κάνει κάποιος κάτι για τον εαυτό του και θα συμμετάσχει σε μια δραστηριότητα που του δίνει ελπίδα είναι δυνατό να προκύψουν θετικά αποτελέσματα» δηλώνει με τη σειρά του ο Τορ Γουέιτζερ, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Να κάνετε λοιπόν οτιδήποτε πιστεύετε ότι θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και τελικά θα νιώσετε καλύτερα μετά τον χωρισμό, είναι η συμβουλή των επιστημόνων!

Πηγή: onmed.gr