Μην τον θεωρείς μόνο κάτι απαραίτητο για πέστο πλέον, αφού είναι ένα φυτό με πολλά οφέλη για την υγεία. Προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τη μέντα και μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 130 εκατοστά.
Μερικοί τύποι βασιλικού είναι:
– Γλυκός βασιλικός, που χρησιμοποιείται στην ιταλική κουζίνα
– Βασιλικός Ταϊλάνδης
– Ιερός βασιλικός
– Βασιλικός λεμονάτος
– Βασιλικός με άρωμα γλυκάνισου
Κάθε ένας από τους τύπους, έχει τη δική του συγκεκριμένη γεύση και ιδιαίτερες χρήσεις. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάνω από 60 είδη φυτών και το καθένα διαθέτει το δικό του μοναδικό άρωμα και γεύση. Υπάρχουν επίσης, πολλά είδη βασιλικού στη Μέση Ανατολή, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το άρωμα και καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά φυτά.
Τα οφέλη του βασιλικού για την υγεία και η γνώμη της ειδικού
«Ο βασιλικός, εκτός από μοναδικό άρωμα, μας χαρίζει και μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την οστεοποίηση, καθώς και ίχνη από σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο, βάζοντας το δικό του «λιθαράκι» στο οικοδόμημα μιας καλής διατροφής. Το κύριο, όμως, όφελός του, πιθανόν έχει σχέση με την περιεκτικότητά του σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους, φλαβονοειδή, όπως η οριεντίνη και βικενίνη, που έχει βρεθεί ότιπροστατεύουν τα κύτταρα από την ακτινοβολία και τις οξειδωτικές βλάβες και ορισμένα έλαια, όπως η ευγενόλη, η κιτρονελόλη και το λεμονένιο, για τα οποία υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν την αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή τους δράση», εξηγεί η Μαργαρίτα Οκτωράτου, διαιτολόγος – διατροφολόγος.
Εύκολες συνταγές με βασιλικό
Πέστο
Υλικά:
1/2 φλ. φρέσκο βασιλικό
2 σκελίδες σκόρδο
1/4 φλ. καρύδια ή κουκουνάρια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε το βασιλικό, το σκόρδο και τα κουκουνάρια στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε και τριμμένο τυρί.
Ένα απλό σνακ με βασιλικό
Υλικά
2 αυγά
1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη
κατσικίσιο τυρί
βασιλικός
Εκτέλεση
Χτυπάμε δύο αυγά με μία μικρή ψιλοκομμένη ντομάτα, λίγο κατσικίσιο τυρί, και λίγο αλάτι και πιπέρι και το τηγανίζουμε σαν ομελέτα. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τοποθετούμε το μίγμα των αυγών πάνω σε μια τορτίγια και από πάνωμερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού. Το τυλίγουμε σε ρολό και το ψήνουμε σε μια σχάρα ελαφρά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες .