ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια πόλη απρόθυµη για το G20

Για «υστερία» στο Αµβούργο κάνει λόγο η οικονοµική εφηµερίδα Handelsblatt, λίγες µέρες πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής των 20 πλουσιοτέρων χωρών του κόσµου. Η πόλη µετατρέπεται σε ζώνη ασφαλείας και έτσι η σύνοδος µετατρέπεται κι αυτή σε στόχο για την αναζωογόνηση της άκρας αριστεράς.
«Η πόλη παραδίδεται στην υστερία, σχεδόν την ευχαριστιέται θα µπορούσε να πει κανείς. ∆υνάµεις ασφαλείας και διαδηλωτές προκαλούν οι µεν τους δε. Σπάνια η Aστυνοµία παρουσίασε εβδοµάδες πριν από ένα µεγάλο γεγονός τόσο ανοιχτά τα µέσα που διαθέτει, σπάνια η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και η µεσαία τάξη συµφωνούσαν τόσο πολύ στη βάση µίας απόρριψης. Εκδοτικοί οίκοι θα κλείσουν προληπτικά, διευθυντές σχολείων δίνουν ελεύθερο στους µαθητές, ο Δήµος κατασκευάζει πρόχειρες φυλακές. Τα πάντα φαίνονται δυνατά – ακόµα και το να µη συµβεί τελικά τίποτα».
«Η επιτυχία της συνόδου κορυφής θα κριθεί και από τις εικόνες. Η καγκελάριος Μέρκελ θέλει στην αρχή του προεκλογικού αγώνα να εµφανιστεί σαν φωνή της γυναικείας φρόνησης ανάµεσα στα γεράκια, τον Ερντογάν, τον Πούτιν και τον Τραµπ. Μια τέτοια εικόνα θα ξεθώριαζε µέσα στα
σύννεφα των δακρυγόνων. Η σύνοδος θα γίνει στο κέντρο µίας πόλης δύο εκατοµµυρίων από έναν υπολογισµό που κατέστη περιττός: η σύνοδος θα έπειθε υποτίθεται τη ∆ιεθνή Ολυµπιακή Επιτροπή ότι το Αµβούργο είναι ικανό για τους αγώνες του 2024. Μόνο που οι ίδιοι οι κάτοικοι αποφάσισαν στο µεταξύ ότι δεν θέλουν τους Ολυµπιακούς Αγώνες αλλά ούτε και την σύνοδο κορυφής.