Μείωση των εξαγωγών, κυρίως λόγω της επιβολής των μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), διαπιστώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία» για το 12μηνο Σεπτεμβρίου 2015 – Αυγούστου 2016. Αρνητικά επέδρασε επίσης και η πορεία του τουρισμού και συγκεκριμένα τα έσοδα από την τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με την τράπεζα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν ετήσια πτώση σε τρέχουσες τιμές 14,23% το 12μηνο Σεπτεμβρίου 2015 – Αυγούστου 2016, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 48,24 δισ. ευρώ από 56,18 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Η εν λόγω συρρίκνωση προήλθε κατά 24,9% από τον τομέα των αγαθών και κατά 75,1% από τον τομέα των υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank υποστηρίζει πως η μείωση προήλθε από:
• Την πτώση της συνολικής αξίας των εξαγωγών καυσίμων, λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Αυτό το φαινόμενο αναμένεται να παρουσιάσει επιβράδυνση για τους μήνες Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2016, καθώς καταγράφεται ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου σε ετήσια βάση.
• Τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες έπειτα από 3 χρόνια ανοδικής πορείας κινήθηκαν καθοδικά (6,15%) τους μήνες Ιούλιος – Αύγουστος 2016. Κατά την τράπεζα, αποδείχθηκε ότι παρά την αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης η κατά κεφαλήν δαπάνη ήταν μειωμένη. Αυτή η μεταβολή δύναται να ερμηνευτεί από εισοδηματικούς παράγοντες (π.χ. εισοδηματικά κλιμάκια της φετινής εισερχόμενης τουριστικής κίνησης), από κοινωνικούς (προσφυγική κρίση) και από την τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων (π.χ. εκπτωτικά πακέτα προσφορών).
• Τις εξαγωγές των υπηρεσιών μεταφορών οι οποίες είχαν την υψηλότερη αρνητική συνεισφορά στην πτώση του συνόλου των εξαγωγών (σχεδόν το 60%). «Η καθοδική τους πορεία συνδέεται με την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούνιο 2015», σημειώνει η Eurobank.
• Από τον τομέα των υπηρεσιών, λόγω του ότι το επίπεδο των τιμών μειώθηκε πολύ πιο απότομα στα αγαθά παρά στις υπηρεσίες.