ΕΙΔΗΣΕΙΣ
askisi-kai-3i-ilikia

Οι ασκήσεις δύναμης βοηθούν ηλικιωμένους να αποφεύγουν πτώσεις και τραυματισμούς

Μετά την ηλικία των 50 ετών χάνουμε μέχρι και το 30% της μυϊκής μας δύναμης, η οποία σημειωτέον είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών και των αρθρώσεων, ενώ μας βοηθά να αποφεύγουμε τις πτώσεις και τους τραυματισμούς.

Μελέτη που έγινε από Γερμανούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, έδειξε ότι η άσκηση δύναμης είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 60ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες με ασκήσεις δύναμης. Η προπόνηση δύναμης βασίζεται στη χρήση αντιστάσεων, όπως τα βάρη. Υπάρχουν διάφορες μορφές ασκήσεων ή σπορ που προσφέρουν προπόνηση δύναμης, όπως είναι οι κάμψεις, η κωπηλασία, η άρση βαρών, το σπριντ, το ποδόσφαιρο, το σκουός, το σκι και η ποδηλασία.

Η τακτική προπόνηση με αντιστάσεις, αύξανε τη μυϊκή δύναμη και μείωνε τη μυϊκή ατροφία στα άτομα αυτά, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι τένοντες και τα οστά, προσαρμόζονταν στη νέα κατάσταση των μυών. Το σημαντικό ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν ότι η προπόνηση είχε θετικές προεκτάσεις για τα άτομα αυτά καθώς μειώθηκαν οι πτώσεις και οι τραυματισμοί.

Επιπροσθέτως, όσο μεγαλύτερη ήταν η ένταση της προπόνησης, τόσο πιο πολύ απέδιδε. Οι ερευνητές σύστησαν στους συμμετέχοντες να προπονούνται 3 έως 4 φορές την εβδομάδα, με σταδιακή αύξηση της έντασης των επαναλήψεων των ασκήσεων.

Όπως λένε, η προπόνηση δύναμης φαίνεται ότι είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο όπλο στην καταπολέμηση των αρνητικών συνεπειών της γήρανσης. Δυστυχώς όμως, σε ανεπτυγμένες χώρες όπως είναι ηΓερμανία, μόνο το 10%-15% των ανθρώπων άνω των 50 ετών, κάνει προπόνηση δύναμης ώστε να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη και τη μάζα του σώματος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον θα έχει η διατήρηση της καλής σωματικής υγείας, καθώς η συνταξιοδότηση όσο πάει και «μακραίνει» ηλικιακά και θα πρέπει να εργαζόμαστε τουλάχιστον μέχρι τα 67 έτη. Όπως λένε, με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης που παρατηρείται, οι ηλικιωμένοι θα αποτελούν πλέον, ένα ποσοστό του πληθυσμού, της τάξης του 50% και ένα μεγάλο μέρος αυτού του πληθυσμού θα είναι ενεργό επαγγελματικά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή σωματική μας κατάσταση.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι και στην Ελλάδα οι ειδικοί από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Στερεάς Ελλάδας, εν’ όψει της Διεθνούς Ημέρας Ηλικιωμένων που ήταν την 1η Οκτωβρίου αναφέρθηκαν  στη σημαντικότητα του προγράμματος Ασκήσεων για την Πρόληψη Πτώσεων των Ηλικιωμένων «Otago Exercise Programme» (ΟΕΡ), συμβουλεύοντας όλα τα άτομα άνω των 50 ετών  να αυξήσουν την άσκησή τους για να μειώσουν τον κίνδυνο θανατηφόρων πτώσεων.

Πηγή: naftemporiki.gr