ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ahmet Davutoglu, Donald Tusk

Ξεκίνησε το παζάρι στις Βρυξέλλες – Νταβούτογλου: Να έχουν οφέλη και η Ευρώπη και η Τουρκία – Τι ζητά η Τουρκία

Τους στόχους της Τουρκίας για τη σημερινή άτυπη σύνοδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πήρε το… πρωινό του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Πρέπει να βρούμε τρόπο να έχουν οφέλη και οι δύο πλευρές αλλά και το πώς θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

«Είμαστε πάλι εδώ», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός που συμμετέχει για τρίτη φορά σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. «Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα».

Συνεχίζοντας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν. «Θέλω να ξαναυπογραμμίσω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «στόχος και της Τουρκίας είναι να βοηθήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες και να φτιάξουμε ένα λαμπρό μέλλον για την ήπειρό μας».

Ο Α. Νταβούτογλου κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα τις σημερινές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι “καλά νέα για την ήπειρό μας”.

Σημειώνεται ότι στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, ο Πρόεδρος της ΕΕ και της Επιτροπής, αλλά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας την κοινή θέση των “28”, για τη συνεργασία τους με την Άγκυρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη τής Τουρκίας στην ΕΕ όταν τους συναντήσει αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, είπε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της ΕΕ πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκιάς για τον έλεγχο των μετανστευτικών ροών στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα.

«Η ΕΕ πρέπει να δει τη συνολική εικόνα», είπε ο αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.

«Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας», είπε.