ΕΙΔΗΣΕΙΣ
koroneia ian 2016

Ασυνείδητοι «φρενάρουν» την αναγέννηση της Κορώνειας που αποκτά ζωή μετά από 14 χρόνια!

Ασυνείδητοι μπλοκάρουν την αναγέννηση της Κορώνειας. Την ώρα που η πολύπαθη λίμνη γεμίζει ξανά με νερό και αποκτά ζωή σχεδόν 14 χρόνια μετά την αποξήρανσή της, κάποιοι ψαρεύουν παράνομα στα νερά της, δημιουργώντας προβλήματα στην ανασύστασή της.

Κάτοικοι των χωριών που περιβάλλουν τη λίμνη ανέφεραν στις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πως παρά την απαγόρευση που υπάρχει είδαν επιτήδειους να ψαρεύουν κατά τις βραδινές ώρες στην Κορώνεια.

«Τα έργα αποκατάστασης και οι βροχές των τελευταίων ετών βοήθησαν σημαντικά στην αναγέννηση της λίμνης. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές κατοίκων ότι κάποιοι χρησιμοποιώντας βάρκες ψαρεύουν στη λίμνη παρά την απαγόρευση αλιείας που ισχύει από το 2003», αναφέρει η Χαρίκλεια Ψαλτοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων Λαγκαδά της Περιφέρειας.

Διευκρινίζει πως στελέχη της υπηρεσίες έκαναν αυτοψία στη λίμνη χωρίς να εντοπίσουν βάρκες και λέει πως έχουν ενημερωθεί οι αστυνομικές αρχές, που είναι και υπεύθυνες για το θέμα.

Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 περισσότερες από 600 οικογένειες της ευρύτερης περιοχής ζούσαν από την αλιεία στη λίμνη Κορώνεια. Σταδιακά από τη δεκαετία του 1980 ο αριθμός αυτός περιορίστηκε μέχρι που αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να αποξηραίνεται η λίμνη. Στις 17 Αυγούστου του 2002 καταγράφηκε η πλήρης αποξήρανση. Από το 2007 παρατηρήθηκε επανεμφάνιση περιορισμένου αριθμού πτηνών, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γεμίζει ξανά με νερό.