ΕΙΔΗΣΕΙΣ
lyme-disease-bullseye-666x399

Νόσος του Lyme: Πώς να προστατευθείτε από τα τσιμπούρια

Μεταδίδεται από τους κρότωνες (τσιμπούρια) που καραδοκούν σε χορταριασμένες περιοχές απ’ όπου περνούν θηλαστικά και… άνθρωποι. Αχρείαστες να ’ναι αλλά αυτές οι οκτώ συμβουλές μπορούν να αποβούν σωτήριες!

Τα τσιμπούρια υπάρχουν κυρίως σε δασικές και θαμνώδεις περιοχές με ψηλή χλόη και μέσα σε σωρούς φύλλων, επισημαίνουν οι ειδικοί. Εντοπίζουν τους υποψήφιους ξενιστές τους από την αναπνοή, την μυρωδιά και την ζέστη του σώματος, την υγρασία, τις δονήσεις, ακόμη και από την σκιά τους σε ορισμένες περιπτώσεις. Επειδή είναι ανίκανα να πετάξουν ή να πηδήξουν, περιμένουν στις άκρες ψηλών φύλλων χλόης ή στους θάμνους να περάσει κάποιος για να σκαρφαλώσουν πάνω του.

Φορείς μεταδοτικών ασθενειών όπως η νόσος του Lyme και ο ιός Powassan, τα τσιμπούρια είναι ξενιστές βακτηρίων που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και μπορούν να τα μεταδώσουν και στον άνθρωπο, γι’ αυτό δεν είναι να τα παίρνει κανείς αψήφιστα. Η διάσημη τραγουδίστρια Avril Lavigne βρέθηκε για πέντε μήνες στο κρεβάτι από την νόσο του Lyme κι αυτό εξαιτίας ενός εντόμου που είναι πολύ εύκολο να μην το αντιληφθείς καν.

 

Μπορούμε όμως να λάβουμε τα εξής προληπτικά μέτρα:

  1. Φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα για να εντοπίζουμε τα τσιμπούρια πιο εύκολα.
  2. Φοράμε παπούτσια κλειστά μπροστά.
  3. Σε περιοχές με πολύ χορτάρι, χώνουμε το παντελόνι μέσα στις κάλτσες για να εμποδίσουμε τους κρότωνες να σκαρφαλώσουν.
  4. Χώνουμε το πουκάμισο/μπλουζάκι στο παντελόνι για να τα εμποδίσουμε να φθάσουν στο δέρμα.
  5. Συνίσταται η χρήση εντομοαπωθητικών που περιέχουν DEET ή Icaridin.
  6. Κάνουμε ντους/μπάνιο εντός δύο ωρών από την επιστροφή μας από την εξοχή για να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει ξεμείνει κανένα πάνω μας.
  7. Στην εξοχή, εκτελούμε καθημερινά «έλεγχο σώματος» σε μας, την οικογένεια και τα κατοικίδιά μας.
  8. Σε περίπτωση που εντοπισθεί τσιμπούρι, πρέπει να αφαιρεθεί εντός 24 έως 36 ωρών για να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης κάποιας ασθένειας π.χ. νόσος του Lyme.
  • Αυτό γίνεται με ένα τσιμπιδάκι με λεπτές άκρες, πιάνοντάς το όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δέρμα μας.
  • Μην το τσακίζετε με τα δάχτυλά σας, τραβήξτε το σταθερά και με ομοιόμορφη πίεση προς τα πάνω.
  • Αν το τραβήξετε στριφτά και άγαρμπα υπάρχει κίνδυνος να μείνει μέρος του στόματός του μέσα στο δέρμα.
  • Εάν συμβεί αυτό, αφαιρέστε σχολαστικά τα υπολείμματα με το τσιμπιδάκι και απολυμαίνετε καλά την περιοχή του δήγματος, τα χέρια σας και το τσιμπιδάκι.
  • Το τσιμπούρι πετάξτε το μέσα σε ένα βάζο με οινόπνευμα που να κλείνει καλά ή στην τουαλέτα –τραβώντας το καζανάκι.

Πηγή: iatropedia.gr