Νέο τεστ ανιχνεύει εγκαίρως τον καρκίνο του προστάτη
14/11/2015 Share

Νέο τεστ ανιχνεύει εγκαίρως τον καρκίνο του προστάτη

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία ανακάλυψαν νέο τεστ για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανιχνεύει καλύτερα τον επιθετικό καρκίνο, σε σχέση με τα τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά.

Μέχρι στιγμής 60.000 άνδρες έχουν χρησιμοποιήσει το νέο τεστ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μειώνει τον αριθμό των λανθασμένων διαγνώσεων, αλλά και τις περιττές βιοψίες.

Ο Χανς Γκούσταφσον είναι ένας από τους άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη. Έκανε μια εξέταση αίματος που του άλλαξε τη ζωή.

«Λοιπόν, αυτό το τεστ σημαίνει καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Απολαμβάνω τα εγγόνια μου, γιατί τα βλέπω να μεγαλώνουν. Πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό» υποστηρίζει ο Χανς Γκούσταφσον.

Οι Σουηδοί ερευνητές υποστηρίζουν πως το τεστ PSA δεν μπορεί να διακρίνει τους καλοήθεις από τους επιθετικούς καρκίνους.

Το νέο τεστ ονομάζεται STHLM 3, Είναι ένα τεστ αίματος που αναλύει έξι δείκτες πρωτεΐνης, πάνω από 200 γενετικούς δείκτες και κλινικά δεδομένα, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και προηγούμενες βιοψίες του προστάτη.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Oncology Η.

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον στο εξωτερικό. Έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορες χώρες. ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Δανία και Νορβηγία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις δοκιμές, κιόλας από την επόμενη χρονιά» δήλωσε ο Χένρικ Γκρόνμπεργκ, καθηγητής επιδημιολογίας του ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των ανδρών σε όλο τον κόσμο.
Το νέο τεστ μπορεί να οδηγήσει στην ταχύτερη και πιο ασφαλή ανίχνευση του και έτσι να σωθούν χιλιάδες ζωές.